U Srbiji se održava film festival „FROM“ posvećen romskim temama

Festival afirmiše kulturu Romske nacionalne manjine i filmske stvaraoce koji u formi “kratkog metra”, a u skladu sa propozicijama, prezentuju i takmiče se u zvaničnoj konkurenciji nagrade “State of art”

663

Jubilarnu petu godinu u Srbiji se održava međunarodni festival kratkometražnih filmova “FROM” u Malom Iđošu od 27. do 29. avgusta.

Festival afirmiše kulturu Romske nacionalne manjine i filmske stvaraoce koji u formi “kratkog metra”, a u skladu sa propozicijama, prezentuju i takmiče se u zvaničnoj konkurenciji nagrade “State of art”.

Tematika igranih, dokumentarnih i animiranih filmova posvećena je romskoj zajednici , teškom socijalnom položaju, ranom sklapanju brakova kao i kulturološkim razlikama koje se na razne načine prevazilaze. Osim tema koje se tiču Roma, FROM ove godine uključuje i filmove koji se bave neizvjesnošću života za vrijeme pandemije COVID -19. Zbog toga se ovogodišnje izdanje zove „Anđeo čuvar“.

Inače, cilj FROM festivala je istaknuti različita shvaćanja pogleda Roma i romske zajednice, kao i doprinijeti svojevrsnoj promjeni paradigme kod Roma koji još nisu iskoristili svoj društveni i kulturni kapital u zajednici. To je jedini film festival u koji u dva dana prikazuje domaće i strane filmove o romskim temama, a također filmove koji su društveno odgovorni.

Važnost ove ideje su prepoznali i neki od najvećih umjetnika iz oblasti srbijanske kinematografije koji su festivalu pružili podršku od prvog dana, kao što su reditelji Slobodan Šijan, Janko Baljak, Goran Paskaljević, Milan Milosavljević, Marko Kostić , glumice Danica Maksimović i Ana Sofrenović, filmski i tv urednik Ivan Karl, filmski kritičar Ivan Veilsavljević i mnogi drugi.

Kako su kazali iz Filmskog centra Srbije, polako ali sigurno, jedan naizgled mali festival strpljivo raste sa velikom idejom i sa velikom potrebom da ukaže na određene probleme u društvu, ponudi ideje i otvori dijaloge o njihovom rješavanju.

“Tim prije zadnjih pet godina prezentovano je dosta filmova u On – Off programu sa svih kontinenata, bilo je svjetskih premijera i akcentirane su male produkcijske kuće koje nisu imale šansu da se promovišu. Zatim, organizovano je mnoštvo tribina i okruglih stolova sa temom koja je uvijek vezana za marginalizovane grupe poput povratnika, azilanata, beskućnike, kao i probleme u srpskoj i regionalnoj kinematografiji kao što su Romi u Srpskom filmu, Crni talas, još crnji talas, status bioskopa i kinooperatera u Srbiji”, kazali su.

(Portal Udar)