U SUSRET IZBORIMA: Dragi Romi, upamtite, vaš glas vrijedi više od jednog paketa!

U ovom procesu moramo učestvovati svi. U ovom procesu nema rivalstva, jer dobrobit romske zajednice i njen interes je iznad interesa svakog pojedinca i svake romske nevladine organizacije

1919
Foto: Ilustracija

Prije četvrt vijeka, Bosna i Hercegovina je postala eksperimentalni zatvorenik međunarodno odobrenog nakaradnog rješenja, čiji je jedini zadatak bio da zaustavi dalje širenje smrti.

Ta pojava, u narodu poznatija kao Dejtonski mirovni sporazum, imala je jedan jedini zadatak – da zaustavi rat. Već punih 25 godina, živimo u ograničenim uslovima u kojima imamo utisak da smo slobodni, a zapravo živimo u strogo kontrolisanim uslovima koji nam ne daju puno prostora za kretanje. Dejtonski mirovni sporazum, često se u narodu prevodi i kao „luđačka košulja“, jer je to jedina asocijacija na sve ono što je proizašlo iz njega.

Ne tako davno, BiH je ponovo bila zaključana. Virus korone koji se širio velikom brzinom, promjenio je čitav svijet. Promjenio je navike, zaprijetio stvaranjem novog poretka koji je  ogromnim dijelom rezultat ljudske neodgovornosti.

Ova 2020. godina ostaće upamćena po mnogo čemu. Za nas koji živimo u BiH, ostaće upamćena vjerovatno samo po prvoj „korona lokalnoj vlasti“ koja će biti izabrana na predstojećim Lokalnim izborima koji će se održati u drugačijim okolnostima nego inače. Razne afere, krađe, razni Asimi, „maline“ i montažne bolnice, odavno su dio bh. društveno-političkog folklora, a naš izuzetan osjećaj za amneziju, pomagao je da se ove stvari bez većih poteškoća sprovedu i u periodu kada nismo znali šta nam donosi novi dan.

U toj kolektivnoj amneziji koja se ciklično ponavlja svake dvije godine kada se zvanično i potvrđuje, učestvuju sva tri konstitutivna naroda i 17 nacionalnih manjina, među kojima su Romi najbrojniji.

MANIPULACIJA OSNOVNIM POTREBAMA

Kao što znamo, Romi su najbrojnija nacionalna manjina u BiH. Zbog toga su politički i najinteresantniji, jer kriju ogroman glasački potencijal. Baš onako kako se i Međunarodna zajednica poigrava sa BiH, promovišući navodnu zabrinutost i isključivo deklarativnu zainteresovanost za rješenje krize koju je sama proizvela kreirajući „Dejtonsku BiH“, na isti način se BiH, tj. vodeće političke partije ophode prema romskoj zajednice, pokazujući istu vrstu „zabrinutosti“.

Nema razlike u mehanizmima i neiskrenim namjerama koje iskazuje Sarajevo prema romskoj zajednici, u odnosu na one koje Brisel, Vašington i Berlin pokazuju prema BiH.

Rješenje za Bh. Gordijev čvor sigurno neće doći iz Brisela, a još manje iz Vašingtona. Isto tako, bh. romska zajednica se neće osloboditi siromaštva, postati dovoljno konkurenta na tržištu rada i biti priznata kao ravnopravna dok političke partije, ne budu imale iskrenu namjeru i volju da shvate da su Romi prije svega državljani ove zemlje.

Prvi korak na tom putu je zaustavljanje prakse i manipulacije glasovima iz romske zajednice. Neko ko paketom od 20 KM obezbjeđuje podršku iz romske zajednice, ne zaslužuje da bude niti u jednoj stranci, niti da predstavlja bilo koga. Isto tako, bez obzira na potrebe, sami Romi jednom moraju prestati da budu žrtve manipulacije i reći: dosta je bilo! Jednom će se desiti, a ja vjerujem u to, da će romska zajednica postati svjesna da jedan romski glas vrijedi mnogo više od jednog paketa.

TREBA RADITI

Prije nego se desi bilo koja promjena, političke partije moraju postati iskrene i početi da u svojim programima uključuju i „romsko pitanje“. To je prvi korak ka pokazivanju političke volje i namjere da se radi na tome. Svjesni smo odavno da o svemu odlučuju partije. Svjesni smo i da će se o raznim potpisanim međunarodnim obavezama koje je BiH prihvatila i dala čvrsta obećanja da će ih ispuniti, na kraju ipak odlučivati na predsjedništvu neke od vodećih partija.

Preduslov za sve ono što Sarajevo prihvata od Brisela u cilju poboljšanja uslova života Roma je politička volja. S druge strane, ništa se neće promjeniti ako sama romska zajednica ne pokaže proaktivnost. Neko mora početi da radi sa romskom zajednicom. Taj zadatak ostaje nama. Romi moraju iznutra ojačati, međusobno se podržati i raditi na tome da postanu dio izbornog procesa. Kada kažem Romi, mislim na čitavu romsku zajednicu, a ne na nekoliko pojedinaca i pojedinki.

To se neće desiti preko noći i zato je važno što prije početi. Neće se desiti preko noći ni da se „paketi od 20 KM“ povuku iz opticaja i zato je također važno da što prije krenemo da radimo, jer puno je posla pred nama.

U ovom procesu moramo učestvovati svi. U ovom procesu nema rivalstva, jer dobrobit romske zajednice i njen interes je iznad interesa svakog pojedinca i svake romske nevladine organizacije. Isto tako, ne treba zaboraviti da je ovo dvosmjerni proces, jer romska zajednica ima presudnu ulogu. Romska zajednica nije romski nvo sektor, već je romska zajednica ona kojom se manipuliše decenijama.

RAD SA ZAJEDNICOM

Sve ovo do sada napisano, isključivo se odnosi na onog običnog čovjeka koga se političke partije sjete jednom u dvije godine. Navikao je on tako i valjda se pomirio s tim. Svi smo za to odgovrni i zato svi imamo obavezu da kažemo da je vrijeme da manipulacija prestane. Romi imaju pravo, ali moraju postati odgovrni. Svi imamo zadatak da radimo na tome, a prije svega ljudsku obavezu da zaustavimo trgovinu glasovima.

Moji sunarodnici možda nisu dovoljno obrazovani, ali su vrlo mudri kada im se pruži prilika da biraju i kažu šta je ono što je za njih važno. Njihova prirodna mudrost je nemoćna pred ucjenom, a glad jača od svake volje da pokažu da žele promjene. Izlazak romske zajednice iz zone komfora je podjednako težak poroces kao i izlazak iz zone komfora sva tri konstitutivna naroda koja se manifestuje na izborima svake dvije godine. Zapravo, svi imamo jedan te isti problem, samo su konteksti različiti.

U oba slučaja, ta praksa se jednom mora prekinuti.

Srećom, historija je učiteljica života i ona nas uči da su mnogi njeni ciklusi za koje se smatralo da se nikada neće završiti, postali zapravo samo neke činjenice, podaci, brojke zabilježene u nekoj knjizi. Sve ovo što nam se danas dešava, može se promjeniti, samo to trebamo shvatiti. Nije pitanje da li će to biti na ovim, ili narednim izborima, već je pitanje koliko smo spremni da radimo da tih promjena dođe. One su neupitne, možda vremenski nedefinisane, ali opet neuptine i zato je važno početi danas. Ne sutra, danas!

UMJESTO SLOGANA

Dragi moji sunardnjaci, izbori koji slijede su samo još jedni u nizu. Bili su prije dvije godine, biće i 2022. Hoće li se razlikovati od prethodnih, ne znam. Hoće li biti promjena, također ne znam, samo znam da ovi izbori mogu biti prvi na kojima smo pokazali odlučnost i spremnost da se mijenjamo. Vjerujem da među novom generacijom mladih Roma i Romkinja postoje oni koji žele da rade kako bi čitava bh. romska zajednica ojačala.

Imajte povjerenja u te mlade ljude, jer zapamtite, promjene mogu doći samo sa novim ljudima. Niko od njih vam neće reći za koga da glasate, nego zašto je važno da glasate. Niko od njih neće tražiti ništa od vas, samo će vam ponuditi pomoć da otkrijete koliko možete biti važni. Pokušajte ove godine da njima date priliku, umjesto onima koji će vam ponuditi paket od 20 KM.

Svi mi imamo pravo, ali imamo i obaveze. Zajedno možemo učiniti život kvalitenijim, a za početak, hajde da pokažemo odgovornost i prema sebi i prema našoj djeci.

Ohrabrujem vas da izađete na izbore i glasate za ljude u kojima prepoznajete iskrenost. Ovog puta nemojte vjerovati praznim obećanjima, vjerujte sebi, jer vaš glas vrijedi mnogo više od obećanja, mnogo više od paketa.

Oven saste! Opre Roma!

(portal-udar.net)