U teškim vremenima trebamo biti složni i jedni drugima podrška

Teško je ne obratiti pažnju i ne pomisliti kako je ova situacija uticala na one koji su ostali bez redovnih primanja, onemogućeni da prihoduju makar dnevnicama

1191
Foto: Dnevni centar za djecu i porodicu „Defendologija“

Kako bi pomgli svojim sugrađanima u ovim teškim vremenima, Dnevni centar za djecu i porodicu „Defendologija“, protekle sedmice je započeo sa kampanjom prikupljanja pomoći za najugoroženije romske porodice iz Nikšića, posebno  porodice koje su prinuđene da prosjače.

Na inicijativu Centra „Defendologija“, a uz podršku mnogobrojnih donatora i ljudi dobre volje, predstavnici ove organizacije tokom sedmice su za 12 najugroženijih porodica, obezbijedili prehrambene i higijenske pakete koji bi ovim porodicama trebali da obezbjede pristojne obroke u narednih mjesec dana.

Jelena Milić (Foto: Lična arhiva)

Danima smo nailazili na veliki broj korisnika Dnevnog centra da nemaju elementarno za preživljavanje, a kamoli higijenske potrepštine. Ostati imun na suze djece nije odlika profesionalca, posebno ne kada je situacija ovakva. Pomoć i podršku pronašlli smo u našim dugogodišnjim partnerima iz Save the Children-a, ali i mnogim drugim partnerima, na čemu smo beskrajno zahvalni – rekla je Jelena Milić, direkorica Dnevnog centra za djecu i porodicu „Defendologija“u  razgovoru za UDAR.

Ona je istakla da centar Defendologija već  8 godina pruža pomoć romskim porodicama, što kroz aktivnosti podizanja svijesti, tako i kroz uključivanje djece koja prose u obrazovni sistem. Navodi da je trenutna epidemiološka situacija u svijetu, ali i u Crnoj Gori u potpunosti promjenila izgled svakodnevnice te na taj način uticala na mnoge aspekte života.

Ove promjene koje nam se dešavaju  usred pandemije koronavirusa u značajnoj mjeri pogađa i one najugroženije, a to su djeca  koja rade i žive na ulici. Jasno nam je da postoje ogromni rizici za ovakve aktivnosti, pogotovo sada, ali nismo mogli ostaviti  djecu i njihove porodice da se snalaze kako znaju i umiju – pojasnila je Milić.

Teško je ne obratiti pažnju i ne pomisliti kako je ova situacija uticala na one koji su ostali bez redovnih primanja, onemogućeni da prihoduju makar dnevnicama, a posebno kako je djeci koja su ugrožena prosjačenjem i najčešće je obrok koji zarade na taj način i jedino što imaju, a Dnevni Centar njihovo sigurno okruženje.

Odlučili smo da se obratimo prijateljima Defendologije, čija humanost ni ovog puta nije izostala. Količina prikupljene hrane je dovoljna za skoro mjesec dana i uručena je za 12. Riječ je o mnogočlanim porodicama koje broje iznad 9 članova i uglavnom nemaju nikakvih primanja – kazala je za UDAR Jelena Milić.

Pomoć, kako su kazali nije izostala i od privrednika pa su za veliku podršku zahvalili kompanijama “Popović” i NTC,  „Sirara Miljanić”, Mesna industrija Goranović i Narodna kuhinja.

Milić je rekla kako se nada da će ova siuuacija brzo proći, te da će se svijet vratiti svojim normalnim tokovima, a mi naučiti da živimo bez predrasuda i diskriminisanja.

U teškim vremenima trebamo biti složni i jedni drugima podrška, te dokazati da je  čovjekova misija da pomaže i razumije one koji se nalaze u nepovoljnim životnim uslovima –  poručila je Jelena Milić.

(portal-udar.net)