U Tuzli kampanja ‘Iskoračimo iz sjene – žene s invaliditetom uključene u zajednicu’

387

Informativni centar za osobe sa invaliditetom IC “Lotos” počeo je s realizacijom kampanje pod nazivom “Iskoračimo iz sjene – žene s invaliditetom uključene u zajednicu”. 

– IC Lotos niz godina realizuje program podrške namijenjen ženama s invaliditetom. Počinjemo danas s kampanjom koju ćemo narednih dana nastaviti u Bijeljini, Mostaru i Sarajevu. Kampanja se realizuje pod sloganom ‘Iskoračimo iz sjene – izgradnja snažnog ženskog vodstva u pokretu osoba sa invaliditetom’ s ciljem da se osnaže kapaciteti žena s invaliditetom – kaže Adisa Kišić, službenica za odnose s javnošću u IC Lotos.

U poslijepodnevnim satima bit će izvedena predstava u kinu “Kaleidoskop” u Tuzli koja je inspirisana istinitim događajima, a tiče se nasilja nad osobama s invaliditetom.

– Osobe s invaliditetom su u jako teškom položaju, diskriminirajućem. Kao žene s invaliditetom mi smo višestruko diskriminisane. Izuzetna čast mi je što sam bila dio projekta, a imala sam zadatak da pronađem bar jednu ženu s invaliditetom da je izvučen iz sjene. Bilo je teško vratiti takvoj ženi vjeru i samopouzdanje jer takve žene svaku priliku vide kao prijetnju – kaže Selma Plančić, aktivistica u IC Lotos iz Tuzle.

Realizacija kampanje se nastavlja u drugim gradovima u BiH, a aktivistkinje i aktivisti IC Lotos zainteresiranim građanima će dijeliti prigodne promo materijale.