U Tuzli obilježen Međunarodni dan Roma: PRIZNANJE ROMSKIM UČENICIMA

711

U povodu obilježavanja 8. aprila – Međunarodnog dana Roma, u Tuzli je održana manifestacija na kojoj su uručene pohvale za učenike romske populacije sa područja Tuzlanskog kantona.

Ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović kazao je tom prilikom da vlast kontinuirano radi na poboljšanju okvira za obrazovanje Roma, uključujući i jednokratne stipendije koje će romski učenici s postignutim odličnim uspjehom dobiti na Dan Roma.

-Aktivno radimo na uključivanju romskog jezika u škole. Imamo određenih aktivnosti koje trebamo završiti kako bismo taj program realizovali – istakao je Omerović.

Jednokratne stipendije za odlične učenike osnovnih škola iznose 80 KM, a za srednjoškolce 100 KM. Uskoro će biti raspisan i javni poziv za dodjelu stipendija romskim učenicima i učenicama, te studentima i studenticama.

Mehmed Mujić, koordinator za obrazovanje Roma u TK i potpredsjednik IRU kaže da na području Tuzlanskog kantona je najveći broj Roma u obrazovnom procesu u odnosu na druge kantone u FBiH.

„Ovo je postala praksa unazad 15 godina i ovo je jedan od najboljih primjera u BiH. Sve to radimo u saradnji s Ministarstvom obrazovanja i nauke. Obrazovanje je budućnost Roma u BiH. Vidimo da je probuđena svijest i da imamo svake godine sve više učenika u školskim klupama“, kaže Mujić.

Službenik za obrazovanje OSCE-a Nihad Mešić, nakon čestitke u povodu Međunarodnog dana Roma, izrazio je zadovoljstvo da je ministarstvo počelo s implementacijom Akcionog plana za obrazovne potrebe Roma koji od naredne školske godine predviđa i  početak uvođenja predmeta romski jezik.

Antonio Sejdović je dobitnik stipendije, a ide u Elektro-mašinsku školu u Lukavcu.

– Ovo je dokaz da nismo zaboravljeni i to me jako raduje. Stipendija će mi dobro doći da kupim ono što mi je trenutno neophodno – kaže Sejdović.