U Tuzli radionica o trgovini ljudima

437
Foto: World Vision BiH/Facebook

Samo u prošloj godini Mobilni tim za identifikaciju potencijanih žrtava trgovine ljudima u Gradu Tuzla (MIT) identifikovao je i brzim djelovanjem uputio u sistem podrške i zaštite 6 potencijalnih žrtava trgovine ljudima.

Radi se o 4 slučaja prisilnog dječijeg prosjačenja, te 2 slučaja maloljetničkih brakova, odnosno prodaje djece na području Gradu Tuzla, rečeno je iz organizacije World Vision BiH.

Intersektoralni mobilni tim za identifikaciju potecijanih žrtava trgovine ljudima, u kojem rame uz rame rade predstavnici centra za socijalni rad, policije i dvije nevladine organizacije, Udruženje Zemlja djece u BiH i Udruženje Žena Romkinja „Bolja budućnost“ Tuzla, skupa sa predstavnicima Koordinacionog tijela za borbu protiv trgovine ljudima TK, održao je dvodevnu radionicu usmjerenu na mapiranje potreba i prioriteta, te planiranje djelovanja za 2022. godinu.

Uz podršku Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) koje djeluje u ime Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), te u bliskoj saradnji sa Uredom državnog koordinatora za borbu protiv trgovine i ilegalne migracije, aktivno se radi se na uspostavljanju i/ili optimiziranju djelovanja mobilnih timova na 6 strateški odabranih lokacija širom Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz World Vision-a.