U Tuzli veliki broj Roma i Romkinja bez zdravstvenog osiguranja

1459
Indira Bajramović (Foto: UŽR "Bolja budućnost)

„Analiza uticaja i potencijali programa i projekata iz oblasti zdravstvene zaštite u Romskim zajednicama u Tuzli“ naziv je istraživanja koje su danas predstavile članice Udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“ iz Tuzle.

„Rezultati istraživanja su pokazali nezadovoljaajuće rezultate, jer na 300 odraslih ispitanika/ca  njih 21 nemaju zdravstveno osiguranje. Također, jedno od pitanja bilo je vezano za djecu, pa je utvrđeno da 12 posto djece od ispitanih, nije u sistemu zdravstvenog osiguranja iako zakon predviđa osiguranje za svu djecu predškolskog uzrasta“, istakla je Indira Bajramović iz ovog Udruženja, dodajući da u  nisu zadovoljni dobijenim rezultatima, s obzirom na činjenicu da se implementiraju brojni projekti o zdravstvenoj zaštiti Roma.

Kroz ovaj projekat, u Udruženju su htjeli da saznaju zašto je broj neosiguranih lica tako visok. Tako se došlo do informacija od nekih ispitanika koji su kazali da nisu informisani, a da neki zbog nedostatka dokumentacije nisu mogli da se osiguraju.

„Dosta domaćinstava nije legalizovano i to je samo još jedna od prepreka koje onemogućavaju ne samo Romima, nego i ostalima da uđu u sistem zdravstvene zaštite“, dodala je Bajramović.

Ovo istraživanje, urađeno je u sklopu projekta podržanog od strane Fonda otvoreno društvo BiH.

(portal-udar.net)