U Visokom, Brezi, Vitezu i Bijeljini, djeci iz romskih zajednica dodijeljeni novogodišnji paketići

1610
Podjela paketića u Vitezu

Povodom predstojeće Nove godine, u više gradova Bosne i Hercegovine organizovana je dodjela paketića djeci iz romskih zajednica. Visoko, Breza, Bijeljina i Vitez, neki su od tih gradova, u kojima je pored podjele paketića organizovana i priredba te druženje sa Djedom Mrazom.

U četvrtak 27. decembra, u Osnovnoj školi „Kulin Ban“ u Visokom, Udruženje građana Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“, implementiralo je projekat pod nazivom „Djed Mraz nikada ne zaboravlja djecu“. Aktivnosti povodom Nove godine, UG ORI „Budi mi prijatelj“ realizuje od osnivanja udruženja, već 12 godina.

Ove godine, obradovali smo više od 300 djevojčica i dječaka sa područja opština Visoko i Breza, uzrasta od jedne do 14 godina. Cilj ovogodišnje podjele je bio da se paketići uruče ne samo romskim socijalno ugroženim porodicama, već svima koji su se prijavili u Udruženje. Volonteri su osmislili program za najmlađe sa puno novogodišnjih pjesmica i plesa. Tu su bili Djed Mraz i Djeda Mrazica, vile spavalice, klaun, te Djed Mrazovi pomoćnici koji su vodili računa da sve protekne u najboljem redu, rekla je Murisa Halilović iz Udruženja „Budi mi prijatelj“.

Visoko

Tradicionalna novogodišnja priredba Udruženja građana „Otaharin“ iz Bijeljine, održana je u petak. Učitelji i volonteri u Dnevnom centru su se potrudili da pripreme djecu koja su izrecitovala različite pjesme za ovu priliku, otpjevala nekoliko novogodišnjih pjesama i izvela novogodišnju predstavu.

Više od 130 djece iz socijalno ugroženih porodica je dobilo paketiće koji su im uljepšali predstojeće praznike. Paketiće su dobila djeca uzrasta između 6 i 15 godina, a uslovi su bili da su redovno pohađali školsku nastavu, kao i redovnost u Dnevnom centru, navedeno je na facebook stranici Udruženja za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ iz Bijeljine.

Bijeljina

U ovom gradu je po prvi put i Udruženje za razvoj i edukaciju mladih „Siguran korak“, uz podršku Saveza studenata i Gradske uprave Bijeljina, najmlađima podijelilo novogodišnje paketiće.

U nedjelju je svečano bilo i u Vitezu, gdje je Udruženje „Mladi Romi“ iz ovog grada podijelilo 150 paketića za djecu iz dva romska naselja.

Već četvrtu godinu naše udruženje je organizovalo podjelu novogodišnjih paketića za romsku djecu uzrasta do 17 godina iz naselja Sofa i Očice, zahvaljujući svojim donatorima i Humanitarnoj organizaciji „ADRA“ koji su omogućili nabavku, rekao je Adil Fafulović iz Udruženja „Mladi Romi“.

(portal-udar.net)