U Visokom obilježen Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije

323
Foto: Udar

Mjesec dana ženskog romskog aktivizma počeo je 8. marta i trajat će do 8. aprila. Ovim povodom je jučer u Visokom održana druga aktivnost koju implementiraju članice Ženske romske mreže „Uspjeh“.

Aktivistice Udruženja građana Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“ iz Visokog obilježile su 21. Mart, Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije, i održale uličnu akciju sa koje su poslale poruku da kao društvo ne smijemo tolerisati i trebamo iskorijeniti svaki oblik rasizma koji se temelji na rasnoj diskriminaciji.

Foto: Udar

„Ulična akcija je koncipirana kao interaktivna i uključivala je angažman prolaznika. Tim našeg udruženja i naše aktivistice su odabrale poruke uvredljivog sadržaja sa elementima govora mržnje i rasizma koje vrlo često imamo priliku pročitati na društvenim mrežama i različitim internet stranicama, namijenjene Romima i Romkinjama. Poruke u vidu ceduljica smo stavile u kutiju i na uličnoj akciji zamolili prolaznike da nasumičnim odabirom izaberu poruku, i pročitaju je našoj romskoj aktivistici u lice”, pojasnila je aktivistica u zajednici Biserka Halilović iz UG Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“.

Kako je dodala, prolaznici su dobili informacije da su sadržaji poruka uvredljivi, rasistički, s govorom mržnje.

“Neki od prolaznika su pristali, neki su odbili da pročitaju poruku, i zamolili smo da sa nama podijele kako su se osjećali“, kazala je Biserka.

Naglasila je da je odziv prolaznika bio prilično uspješan, te da su reakcije bile vrlo interesantne.

„Moglo se primijetiti da naši sugrađani nisu u stanju bili pročitati diskriminacione poruke koje smo im nudili da pročitaju jednoj od naših aktivistica u lice. Citiram riječi jedne prolaznice koja je čitala poruke na panoima koje su držale aktivistice, – Ko vam ovo govori, ovo se ne smije dešavati,-  a kad sam joj ponudila iz kutije da izvadi poruku i pročita, rekla je – ja ovo ne mogu“, kazala je Biserka.