U zagrebačkom naselju Petruševac ne žele Rome

2156

U Zagrebačkom naselju Petruševac, juče su održani protesti zbog useljavanja romskih porodica u zgradu koju je Grad Zagreb kupio za socijalno ugrožene  Rome iz Novog Jelkovca i Plinarskog naselja. Zgrada je namjenjena za 30-ak porodica koje trenutno žive u jako teškim životnim uvjetima u takozvanim barakama.

 Okupljeni na protestu su držali transparente na kojima je pisalo: Uzmi ih sebi, Kume šaraj malo, ne samo u Petruševac, Ne stvarajte ‘geto’ u našem naselju i Gradonačelniče, mi nismo u vašem gradu, vi ste samo naš privremeni gradonačelnik.

Veljko Kajtazi, saborski zastupnik, reagujući na ove proteste, na svojoj facebook stranici napisao je sljedeće: Slažem se da smještanje Roma na ovaj način u Petruševac nije najbolje rješenje. S druge strane, nije rješenje ni da još jednu zimu dočekaju u barakama i nehumanim uvjetima po modelu daleko od očiju, daleko od srca. Podržat ću svako rješenje koje će Romima unaprijediti uvjete života s naglaskom da očekujem kako se ne radi o dugoročnom, već privremenom rješenju. Transperentni kao “Uzmi ih sebi” najbolje pokazuju koliko te ljude smatramo jednakima.

Građani koji su bili na protestu, rekli su da zgrada u koju treba da se usele romske porodice nema adekvatne uslove za život, pogotov zimi. S obzirom da nije obložena termo fasadom i ima strujno grijanje, troškovi života u tom prostoru za socijalno ugrožene obitelji bi bili jako veliki.

Bilo je i onih koji su imali vrlo jasan stav po pitanju njihovog dolaska u naselje Petruševac, kazavši kako se u njihovom naselju stvara geto te da moraju živjeti u strahu, s obzirom da su oni svi iz radničke klase, a obitelji koje će se doseliti su već prozvane kao problematične.

Inače, poznato je da zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić  ima jako dobru suradnju sa Romima pružajući im jako veliku podršku u svim segmentima, obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, te im pruža podršku u očuvanju romske kulture, običaja i tradicije.