U Zagrebu otvorena Noć muzeja i Romski edukacijsko-kulturni centar

538
Foto: Ministarstvo kulture RH

Noć muzeja, koja se ove godine održava sedamnaesti put, počela je u petak u novootvorenom Romskom edukacijsko-kulturnom centru Saveza Roma u RH “Kali Sara”, gdje je i otvorena izložba “Tragovima romske kulture – zaslužni među nama“.

Drugu pandemijsku godinu zaredom, za muzeje u cijelom svijetu izuzetno izazovnu, Noć muzeja održava se online i, ondje gdje je to moguće s obzirom na epidemiološke mjere, u muzejima.

U skladu sa situacijom kojoj su se našli muzeji odabrana je i ovogodišnja tema “Muzeji – između stvarnog i digitalnog – Vol. 2”.

Svečano otvorenje ovogodišnje Noći muzeja popratilo je otvorenje Romskog edukacijsko-kulturnog centra u Zagrebu i ondje postavljena izložba “Tragovima romske kulture – zaslužni među nama“.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković podsjetio je na sve što je ova vlada napravila dosad za romsku zajednicu, najavivši nastavak te potpore, među ostalim i na velikoj međunarodnoj konferenciji koja se priprema 8. aprila, na kojoj će se sagledati položaj Roma u Hrvatskoj, Evropi i globalno.

Naglasio je kako je tema obrazovanja najvažnija tema za cijelo hrvatsko društvo i budućnost, ali i presudna za punu uključenost Roma u hrvatsko društvo i ključna da najmlađi pripadnici romske zajednice ostanu u školskom ciklusu do kraja.

“Zato mi se čini da će projekt koji smo pokrenuli s Ministarstvom znanosti još 2020. kada je donesen kurikulum za nastavnik predmet ‘Jezik i kultura romske nacionalne manjine’ u osnovnim i srednjim školama zasigurno pridonijeti čuvanju identiteta specifičnosti jezika i kulture i postati signal mladim Romima da će, kada dođu u školu, imati osjećaj da baštine svoj identitet i kulturu”, poručio je.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi rekao je da je ovo budući prostor okupljanja romske, ali i šire zajednice i mjesto koje će postati mjesto stvaranja novih prilika kroz različitih vidova obrazovnih procesa primarno za romsku zajednicu, ali i za sve one koji žele znati o romskoj kulturi.

Izložba “Tragovima romske kulture – zaslužni među nama“ donosi portrete istaknutih romskih umjetnika, znanstvenika, sportaša, aktivista i političara koji su svojim idejama, stvaralaštvom i trudom ostavili veliki doprinos u izgradnji boljega društva.

Detaljne informacije o programima hrvatskih muzeja u Noći muzeja mogu se pronaći na web stranicama muzeja i institucija, kao i na Facebook stranici te popularne manifestacije.