U Zagrebu počinje međunarodna konferencija o Romima

409

„Romi kao indijska dijaspora – neraskidive veze” naziv je međunarodne naučne konferencije koja će se danas i sutra održati u Zagrebu, u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara, uz podršku Vlade i uz partnerstvo s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar i Institutom za migracije i narodnosti.

Ciljevi konferencije su zbližavanje romske zajednice i Indije te promocija dobrih praksi integracije Roma u Hrvatskoj.

Tema prvog današnjeg predavanja bit će “Stradanje Roma u Drugom svjetskom ratu”. Govorit će se o Romima iz Srbije u njemačkom zarobljeništvu, o položaju Roma u Hrvatskoj uoči Drugog svjetskog rata kroz prizmu percepcije u novinama, o genocidu nad Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, sudbini bosanskohercegovačkih Roma u kontekstu njihove ambivalentne nepoželjnosti za ustaški režim, i drugim temama.

Druga današnja tema bit će posvećena migracijama Roma u jugoistočnoj Evropi, a treća o romskom jeziku i jezikoslovlju. Sutra će biti riječi o pluriperspektivnosti u pristupu proučavanja romske problematike, a jedno od predavanja bit će o počecima građanske emancipacije Roma.

Govorit će se i o mogućnostima uključivanja Roma u ekoturizam. Najavljen je i obilazak Romskog memorijalnog centra Uštica. Konferencija završava koncertom u HNK i dodjelom godišnjih nagrada u povodu Svjetskog dana Roma.