U Zenici održan antikoruptivni forum mladih

Ispred političkih stranaka, javnoj tribini su prisustvovali predstavnici Demokratske fronte, Narodne stranke "Radom za boljitak", Stranke demokratske akcije i Nezavisnog bloka

1858
Foto: Udar

Otvorena tribina, simboličnog naziva “Mladi pitaju, političari odgovaraju” održana je u Zenici 18. jula i okupila je omladinske političke predstavnike, aktiviste organizacija civilnog društva, te ostale zainteresovane građane. Zenica je tako bila posljednji grad u kome je realizovana ovakva tribina, nakon devet održanih širom Bosne i Hercegovine, u onim gradovima gdje se realizuje projekat “Znanje IN, korupcija OUT”.

S obzirom da se tribina održala u sklopu projekta koji za cilj ima osvijestiti mlade o prisutnosti korupcije i podstaći ih da budu aktivni nosioci promjena u borbi protiv iste, tema na koju je stavljen akcenat, bila je vezana za poziciju prevencije i borbu protiv korupcije u programu političkih partija, te ulogu mladih u suzbijanju korupcije kroz politički aktivizam.

Ispred političkih stranaka, javnoj tribini su prisustvovali predstavnici Demokratske fronte, Narodne stranke “Radom za boljitak”, Stranke demokratske akcije i Nezavisnog bloka.

“Najveća korupcija vlada u zdravstvu, obrazovanju i javnim nabavkama i veoma je teško izboriti se sa ovom pojavom u našem društvu. Nezavisni blok kao nova politička opcija nastoji da svojim djelovanjem, akcionim planovima i strategijama, bar donekle bude aktivan nosilac promjena po ovom pitanju. Moramo mijenjati mlade generacije, koje moraju prihvatiti novi stil ponašanja i napustiti mentalitet postojećih političara, poznatih po brojnim aferama”, istakao je Mirza Čaušević, član Nezavisnog bloka iz Zenice.

Haris Selimović, aktivista Narodne stranke “Radom za boljitak” smatra da korupcija, naročito do izražaja dolazi nastupanjem predizborne kampanje i tokom samih izbora.

“Narodna stranka “Radom za boljitak” je 2005. godine, u parlamentarnu proceduru uputila izborni zakon o obaveznom glasanju, koji se odnosi na stimulaciju glasača, posebno mladih kako bi izašli na izbore, a za to bi dobili 100 KM i na taj način ne bi morali prodavati svoj glas za sitne pare. Na taj način bi se drastično povećala izlaznost na izborima, no ovaj prijedlog nije naišao na podršku ostalih relevantnih subjekata”, objašnjava Haris.

Foto: Udar

Jasmin Kovačević, student ekonomije iz Zenice, ističe da nije zadovoljan izlaganjem mladih predstavnika političkih partija.

“Kroz svoja izlaganja, nisu se udostojili ponuditi nam konkretna rješenja i načine na koje bismo riješili korupciju u našem društvu, čak ni rješenja kojima bi to riješili u redovima svojih stranaka”, ističe on.

Teona Nešović, studentkinja međunarodnih odnosa i diplomatije u Sarajevu, smatra da je za suzbijanje korupcije ključna edukacija, jer građani BiH nisu dovljno informisani o tome koliko korupcija utiče na sve sfere našeg društva. Za nju je upitna mogućnost doprinosa društvu od strane mladih političkih predstavnika.

„Mladi političari se definitivno ne pitaju dovoljno kada govorimo o donošenju odluka. Oni veoma lako upadnu u tu kolotečinu i njihov glas se izgubi među glasovima onih utjecajnijih. Ipak, mladi mogu sami sebi stvoriti prilike i pripremati se da preuzmu uloge donosioca odluka, onih pozitivnih, zaključila je Teona.

(portal-udar.net)