U Zenici počela trodnevna obuka iz inkluzivnog obrazovanja

666
Foto FENA/Press služba ZDK

U Zenici je počela trodnevna obuka iz inkluzivnog obrazovanja “Razvijanje kompetencija stručnih savjetnika Pedagoškog zavoda i stručnih saradnika osnovnih škola za izradu individualnih obrazovnih programa”.

Obuku je organizirao Pedagoški zavod Zenica i podržalo Federalno ministarstvo za obrazovanje i nauku, saopćila je Pres-služba Zeničko-dobojskog kantona.

Učesnici obuke su stručni savjetnici Pedagoškog zavoda Zenica, koji rade s nastavnicima, te stručni saradnici defektolozi, psiholozi i pedagozi iz osnovnih škola Zeničko-dobojskog kantona. Osnovni cilj obuke je razvijanje kompetencija i osposobljavanje za izradu individualnih programa za djecu koja su u inkluziji.

Naša želja je da svako dijete sa posebnim obrazovnim potrebama ima svoj individualni program. Pedagoški zavod je na raspolaganju školama za vršenje edukacije kako bismo omogućili da naši savjetnici i saradnici steknu ključne kompetencije – kazala je direktorica Pedagoškog zavoda Zenica Aida Salkić.

Na trodnevnoj obuci je planirano učešće profesora Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici, na kojem se educiraju asistenti u nastavi za rad s učenicima s teškoćama u razvoju, kao i predstavnika Javne ustanove Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psihofizičkom razvoju Zenica, radi moguće podrške ove ustanove redovnim osnovnim školama.

Smjernice za daljnji rad s djecom polaznicima će dati i profesorice sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

U Zeničko-dobojskom kantonu ima oko 400 djece koja imaju posebnu obrazovnu potrebu i potrebu za asistentima u nastavi, a jedan broj učenika treba individualni obrazovni program ili prilagodbu metoda i rada u nastavi.

Imamo učenike s oštećenjem vida, sluha, govora, postoje učenici koji ne mogu usvojiti čitanje i pisanje, kao i učenike sa smanjenim intelektualnim sposobnostima i njima je potreban jedan od ovih načina individualizacije, a to je izrada individualnih obrazovnih programa – kazala je savjetnica za inkluzivno obrazovanje u Pedagoškom zavodu Zenica Amila Herceg-Hodžić.

Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, rekao je da su u oblasti inkluzije napravljeni značajni iskoraci u tom kantonu. Napravljen je pravni okvir, realizirano niz edukacija, a prošle godine je u saradnji s kantonalnom Službom za zapošljavanje angažirano 20 asistenata za rad s djecom s posebnim potrebama.

Tokom ove školske godine imamo između 36 i 40 asistenata za rad sa djecom sa posebnim potrebama, a u narednom periodu ćemo tragati za modelima većeg angažmana asistenata. Procjene su da za angažman asistenata za svih 400 djece treba osigurati oko 4 miliona KM – rekao je ministar Kozlić.

(FENA)