Udar analizira: Lažne vijesti, protesti i napadi na Rome

Udar je nedavno pisao o tome da je mađarska stranka krajnje desnice osnovala uniformiranu paravojnu grupu, i time povećala zabrinutost zbog rasta negativnog raspoloženja prema nacionalnim manjinama u ovoj zemlji, uključujući Rome

1525
Foto: Slobodna Dalmacija

Protesti protiv Roma, govor mržnje, lažne vijesti, generalizacija, ponovo postaju svakodnevnica u Evropi, ali i u zemljama bivše Jugoslavije.

Na Ex-Yu prostoru posljednjih dana zabilježena su dva zabrinjavajuća incidenta – u Hrvatskoj i na Kosovu.

Nekoliko stotina građana općine Čakovec na sjeveru Hrvatske održalo je ovog vikenda protest, koji je u javnosti ocijenjen kao “antiromski”, iako organzatori tvrde da nije usmjeren protiv nacionalne manjine, već onih koji sprovode kriminal a pripadnici su romske populacije.

Izjave mnogih učesnika protesta obilovale su uvredama na račun Roma i govorom mržnje, ali zbog toga niko nije sankcionisan.

“Dosta je toga ciganskog kriminala. Lako je to raditi u ciganskoj državi, kad bude Hrvatska, to neće raditi… Stvari se mogu riješiti jednostavno – da im se oduzmu socijalna prava. Koliko ima siromašne hrvatske sirotinje, a ne dobivaju ništa”, citirali su hrvatski mediji jednog od učesnika protesta, Miroslava Jazmića.

Učesnici protesta tvrde da su Romi vrlo nasilni, da napadaju i građane i policiju, da se u pojedinim dijelovima ne smije ni proći…

Foto: Slobodna Dalmacija

Tamošnji maturant Tin Hrgović rekao je da je protest organizovan kako bi se ukazalo na “ponašanje mnogih, posebno jednog dijela romske manjine”.

S druge strane, saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi rekao da je da je ovaj skup bio usmjeren protiv Roma. On je kazao da lokalne samouprave godinama ne čine dovoljno da se romska zajednica obrazuje, zaposli i usmjeri u pozitivnom smjeru.

“Ekstremni desničari i osobe koje šire poruke mržnje i koje ne razumiju širinu problema nisu osobe koje će riješiti problem nego će dodatno podijeliti i javnost i stanovništvo Međimurja. Bez obzira na činjenicu da problemi postoje, takvi prosvjedi nisu rješenje”, rekao je Kajtazi, naglasivši da su Romi ujedno i Hrvati i Međimurci.

Aktivisti za ljudska prava su ukazali na to da se romska manjina ciljano dovodi u kontekst narušavanja sigurnosti te da protest ima veliki potencijal poticanja na etničku nesnošljivost manjine koja je u Hrvatskoj i širom Europe diskriminirana i marginalizirana.

Lekcija sa Kosova – kuda vode lažne vijesti

Do čega može dovesti širenje lažnih vijesti pokazao je slučaj sa Kosova. Dvadesetdevetogodišnja Romkinja dva puta je fizički napadnuta u toku prošle sedmice u Lipljanu i Uroševcu.

Ovim napadima prethodili su navodi u pojedinim kosovskim medijima i na društvenim mrežama da je ova žena kidnapovala djecu širom Kosova.

Najprije je na društvenim mrežama osvanuo snimak na kojem ženska osoba korača, leđima okrenuta kameri, kada joj s leđa pritrčava muškarac, brutalno fizički nasrće na nju i obara na zemlju. Uz opis snimka stoji da se radi o napadu na Romkinju u Uroševcu. Prije toga je u Lipljanu policiji prijavljeno da je na trgu jedna ženska osoba napadnuta od grupe maloletnika.

Policija je navela da se sumnja da je do napada došlo nakon navoda na društvenim mrežama i u medijima gdje se ova žena sumnjiči za kidnapovanje djece.

Iako je policija ove navode demantovala i saopćila da protiv ove osobe nikada nije pokrenut nijedan postupak slične vrste i da ona ne predstavlja rizik ni za koga, ona je dva puta napadnuta.

Izvor: Gjirafa Video

Napad na Romkinju, kao i širenje lažnih vijesti koje su mu prethodile naišlo je na široku osudu na Kosovu.

Organizacija ERAC (Jednaka prava za sve zajednice na Kosovu) osudila je “isključivu i rasističku retoriku” koju su upotrebljavali mediji u izvještavanju o ovom slučaju, dodajući da je javnost preko društvenih mreža koristila govor mržnje u vezi sa ovim slučajem objavljujući ovakve dezinformacije koje su dovele do toga da se počini nasilje protiv pripadnice romske zajednice, prenijela je Prishtina Insight.

OEBS misija na Kosovu takođe je osudila “ponovljeni napad na Romkinju sa Kosova koja je izgleda napadnuta samo na osnovu predrasuda i glasina”.

Slučajevi Mađarske i Italije

Protesti i napadi na Rome, kao i zastrašivanja raznih vrsta, provode se u nekoliko zemalja.

Udar je nedavno pisao o tome da je mađarska stranka krajnje desnice osnovala uniformiranu paravojnu grupu, i time povećala zabrinutost zbog rasta negativnog raspoloženja prema nacionalnim manjinama u ovoj zemlji, uključujući Rome.

Da tenzije rastu u ovoj državi pokazuje vijest da je nekoliko stotina radikalnih nacionalista, uključujući ekstremiste, protestiralo u maju u mađarskom gradu Torokszentmiklosu zbog navodnog kriminala koji čine Romi.

Viktor Orban i Matteo Salvini

Ovi protesti organizirani su na sličnoj matrici kao i oni u Hrvatskoj o kojima smo govorili na početku ovog teksta.

U oba slučaja navodno se protestiralo protiv kriminala kojeg čine Romi, a sa skupova su slane anti-romske poruke.

U Italiji, s druge strane, progon Roma dostigao je nivo bez presedana.

“Nije teško reći da se naša braća i sestre koji žive u prelijepoj Italiji suočavaju sa sličnim periodom nasilja i sramote za ono što su naši preci pretrpjeli u 1930-im godinama u Njemačkoj“, navodi u saopštenju za medije Juan de Dios Ramírez-Heredia, novinar, pravnik i potpredsjednik Union Romani iz Barcelone.

Juan de Dios Ramírez-Heredia

Italijanski vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini, koji ima izrazito anti-romske stavove, ostvario je uvjerljivu pobjedu na nedavnim izborima za Evropski parlament.

Salvini je prošle godine najavio održavanje popisa Roma uz namjeru da sve one koji nemaju državljanstvo protjera. Osim toga, u toj zemlji je učestalo rušenje romskih kampova, a da se stanovnicima često ne osigura zamjenski smještaj.

(portal-udar.net)