Udar pita: Štiti li Italija prava Roma i drugih nacionalnih manjina?

Također podsjećamo da je 18. maja je u Milanu održan skup nacionalističkih partija iz cijele Evrope sa koga je poručeno da će preoblikovati kontinent nakon izbora za Evropski parlament

1265
Zgrada Ambasade Italije u Sarajevu

Romska porodica porijeklom iz Bosne i Hercegovine nastanjena u Italiji, tačnije na istočnoj periferiji Rima, došla je u fokus tamošnje ali i bh. javnosti početkom ovog mjeseca. Sve je počelo u ponedeljak 6. maja, kada su vlasti dodijelile općinski stan romskoj porodici iz BiH što je izazvalo proteste na ulici, o čemu smo već pisali. Kada je porodica stigla u stan pred vratima ih je sačekalo 50 osoba. Među ogorčenim građanima, našli su se i militanti neofašističke Casa Pound partije. “Želimo da ih sve objesimo i spalimo”, vikali su demonstranti, a neki su čak uzvikivali “Musolini, ustani”, bili su samo neki od uzvika.

Tri dana poslije. 9. maja, tražili smo i komentar Ambasade Italije u Sarajevu, koji smo dobili danas te ga prenosimo u cjelosti:

Italija poštuje i štiti prava manjina, uključujući i one romske nacionalnosti, te promiče njihovu punu i skladnu integraciju u talijansko društvo. Dodjela općinskog stana obitelji Omerović, u skladu s nacionalnim zakonima i propisima Grada Rima, predstavlja korak u tom smjeru. S obzirom na proteste koji su se dogodili u vrijeme ulaska obitelji Omerović u stan, talijanski Ustav štiti pravo na javne skupove, ali u svakom slučaju uz poštivanje dostojanstva drugih i zabranjuje bilo kakvo nasilje, kako fizičko, tako i verbalno. U vezi sa ovim posljednjim, sudske vlasti procjenjuju ponašanje demonstranata kako bi se verificiralo da li postoje elementi krivičnog djela, navodi se u odgovoru Ambasade za naš portal.

Također podsjećamo da je 18. maja je u Milanu održan skup nacionalističkih partija iz cijele Evrope sa koga je poručeno da će preoblikovati kontinent nakon izbora za Evropski parlament. Hiljade pristalica partije Liga, čiji je lider zamjenik italijanskog premijera Mattea Salvini (Mateo), ispunile su centralni trg u Milanu kako bi vidjele deničarske i antimigrantske lidere iz 11 zemalja EU koji su ujedinili snage u borbi za vraćanja briselskih ovlaštenja.

“Ovdje nema ekstremista, rasista ili fašista. Ovdje se nije okupila krajnja desnica, već politika zdravog razuma. Ekstremisti su oni koji vladaju Evropom posljednjih 20 godina”, poručio je tom prilikom Salvini.

Salvini je uvjeren da će njegova novaoformirana alijansa osvojiti rekordan broj mjesta na “Evropskim izborima”.

Evropski izbori su počeli danas i trajat će do 26. maja kada će 350 miliona građana EU-a ponovo imati priliku izabrati 705 zastupnika u Europskom parlamentu (EP).

Rastom ekstremne desnice, ovi izbori dobijaju na još većem značaju, a svakako se postavlja pitanje ko će zastupati prava manjina kao što je i romska populacija.

(portal-udar.net)