Udruženja „Bolja budućnost“ organizovalo sastanak s medijima u Tuzli, cilj unaprijediti izvještavanje o Romima

Projekat cilja na to da uspostavi saradnju Roma, Udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“ i drugih nevladinih organizacija iz romske zajednice sa loklanim medijima u gradu Tuzla, kako bi se unaprijedilo izvještavanje o Romima, smanjio govor mržnje i drugi oblici diskriminacije Roma u javnom prostoru

532

Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ iz Tuzle organizovalo je prošle sedmice završni informativni sastanak sa predstavnicima medija na području grada Tuzla.

Na sastanku su predstavnici Udruženja predstavili rad ženske romske mreže „Uspjeh“, a ovaj događaj organizovan je u okviru projekta „Poboljšanje saradnje i razmjena informacija sa lokalnim medijima u Gradu Tuzla“ koji je dio projekta „Slobodni mediji za slobodno društvo“, finansiran od Udruženja BH novinari i Asocijacije elektronskih medija sredstvima Evropske Unije.

Projekat cilja na to da uspostavi saradnju Roma, Udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“ i drugih nevladinih organizacija iz romske zajednice sa loklanim medijima u gradu Tuzla, kako bi se unaprijedilo izvještavanje o Romima, smanjio govor mržnje i drugi oblici diskriminacije Roma u javnom prostoru, kazali su iz Udruženja „Bolja budućnost“.

Također, cilj je da u javnost dospiju pozitivne priče, priče koje će biti nadahnuće i kojima će biti prikazana rješenja određenih problema s kojima se suočavaju svi, a ne samo Romi.

Inače, Žensku romsku mrežu „Uspjeh“ čini pet nevladinih organizacija iz Tuzle, Visokog, Kaknja, Prnjavora i Bijeljine, te tri istaknute romske aktivistkinje iz Vogošće, Travnika i Modriče.

U prethodnom periodu zahvaljujući povezanosti ovih organizacija, urađeno je mnogo u romskim zajednicama, od finansijske pomoći ovoj populaciji, povezivanju pojedinaca i institucija, te su rješavani problemi iz oblasti obrazovanja i zdravstva. Kako bi te aktivnosti vidjeli građani i predstavnici vlasti, potrebna je saradnja organizacija i medija, za koju predsjednica Udruženja „Bolja budućnost“ Indira Bajramović ističe da je veoma važna, te da su iz razgovora s medijima nastale nove ideje.

„Mislim da smo kroz ovaj projekat dobili dobre ideje i od vas samih kao predstavnika medijskih kuća, dobili smo inpute za neke inicijative, koje su stvarno dobrodošle i to ćemo svakako iskoristiti”, kazala je Bajramović, te apelovala na institucije da posvete više pažnje, jer je sada teško vrijeme za sve građane i građanke BiH.

„Uvijek stavljam akcenat na socijalno ugrožene kategorije, pa onda možemo staviti akcenat na Rome i Romkinje“, rekla je Bajramović.