Udruženja “Obrazovanje gradi BiH” započeo projekat „Druga strana romskih priča”

1119

Od samog početka rada Udruženja “Obrazovanje gradi BiH”, svaki dan je posvećen djeci. Ako u momentu ne lobiramo za njihove stipendije, onda sigurno pišemo projekte, tražimo donacije za školsku opremu, organizujemo edukacije i dajemo sve od sebe da budemo kuća u kojoj se oni osjećaju poželjno, pozvano. Oni to vrate na najljepši mogući način: uspjehom. 

Brojni stipendisti Udruženja danas su odrasli ljudi. Rade i imaju svoje porodice. Neki od njih su doživjeli velike uspjehe, pa ih gledamo na malim ekranima i ponosimo se.

Jedna od kategorija na čije uspjehe je Udruženje posebno ponosno su pripadnici romske nacionalne manjine. Njihova borba je teža jer je vode mnogo češće nego druga djeca. Suočeni su sa diskriminacijama, o čijim dubinama nam govore mnoga istraživanja. Zato smo odlučili da vam ispričamo njihove priče.

Projekat kojim ćemo 25 stipendista opisati u kratkim člancima zove se “Druga strana romskih priča”: Priča koje su pozitivne, koje će inspirisati i nadamo se, potaći da se osudi svaki oblik diskriminacije. Kroz 25 priča prikazat ćemo lijepe običaje, mnogo truda, rad, zalaganje, bistre umove, a dok vi budete čitali prvih pet intervjua, ekipa Udruženja će vjerovatno već biti u šetnji Sarajevom sa drugom grupom mladih ljudi, pričati o njihovom životu i posjetiti Muzej ratnog djetinjstva.

Projekat je podržan od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Sponzori projekta su Violeta d.o.o. i RoyalFood d.o.o.

(Portal Udar/Obrazovanje gradi BiH)