Udruženje BH novinari najoštrije osudio fizički napad na kamermana RTV TK

BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju javno očitovanje Uprave Rudnika Kreka o tom napadu i hitnu dozvolu svim novinarskim ekipama da prate postupak  deložacije i o tome izvjeste bh. javnos

815

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju fizički napad na kamermana Radio-televizije Tuzlanskog kantona Ademira Mešanovića na površinskom kopu „Šikulje“ u Lukavcu, koji posluje u sastavu Rudnika Kreka. Radnici zaštitarske firme „Cobra“ jutros su nasrnuli na kamermana Mešanovića, i tom prilikom oštetili kameru i bacili je u blato.

Prema informacijama kojima raspolažu BH novinari, napad je izvršen po nalogu uprave Rudnika Kreka, čiji je „krizni štab“ ranije donio odluku o „zaštiti imidža“ firme na način da se novinarskim ekipama onemogući snimanje deložacije porodica, čije se kuće i imanja nalaze u blizini površinskog kopa „Šikulje“.

Osim napada na ekipu RTV Tuzlanskog kantona i sprečavanja kamermana da radi svoj posao, i drugim novinarskim ekipama je onemogućeno snimanje.

Nasilničko i primitvno ponašanje radnika zaštitatke firme „Cobra“ i odluka Uprave Rudnika Kreka s direktorom Osmanom Blekovićem na čelu, da ne dozvole medijima snimanje, nedopustiv su atak na slobodu izražavanja i sigurnost rada medijskih profesionalaca, te predstavljaju posebno brutalan pokušaj sprečavanja medija da izvještavaju o događaju od javnog značaja, kakav jeste deložacija i sudbina porodica koje žive u blizini  rudnika – saopćeno je.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju javno očitovanje Uprave Rudnika Kreka o tom napadu i hitnu dozvolu svim novinarskim ekipama da prate postupak  deložacije i o tome izvjeste bh. javnost.

Napad je prijavljen nadležnoj policijskoj stanici radi provođenja istrage i pravnog sancioniranja uposlnika firme „Cobra“ koji je fizički napao Ademira Mešanovića i oštetio imovinu RTV Tuzlanskog kantona, navodi se u saopćenju Upravnog odbora BH novinara.

(FENA)