Udruženje „Budi mi prijatelj“ iz Visokog podjelilo veliki broj novogodišnjih paketića

Ovo je pozitivan primjer koji pokazuje šta se sve može uraditi kada se udruži nekoliko osoba koje žele da usreće djecu, koja vas nagrade iskrenim osmjehom

1763
Foto: portal-udar.net

 

Udruženje „Budi mi prijatelj“ iz Visokog je i ove godine obradovalo preko tri stotine mališana novogodišnjim paketićima.

Ova aktivnost se provodi od samog osnivanja udruženja 2002. godine i većina aktivista, aktivistkinja, volontera i volonterki i su i sami dobijali paketiće od udruženja, kada su bili mališani.

Osamnaestogodišnja Medina Spahić je već deset godina uključena u aktivnosti udruženja. Prvo je bila korisnica, a sada je volonterka u udruženju. O samoj manifestaciji i učešću u programu govorila je sa puno entuzijazma.

“Za mene je ovo poseban dan. Kada sam vidjela paketiće, bila sam jako iznenađena i mogu samo da zamislim koliko će se djeca obradovati. Veoma sam sretna što mogu biti dio ove manifestacije“, rekla je Medina.

S obzirom da paketići koštaju, za porodice sa više djece  koje žive na rubu egzistencije su gotovo nezamislivi.

Volonterima udruženja je ovo bila dodatna motivacija da što ranije krenu sa prikupljanjem sredstava, kako bi obradovali što veći broj djece.

Cilj ovogodišnje podjele je bio da se paketići uruče ne samo romskim socijalno ugroženim porodicama, već svima koji su se prijavili u udruženje.

Za UDAR, Jasmin Dedić, volonter u udruženju, rekao je da su ove godine jako rano počeli sa planiranjem ovog događaja, osmišljavanjem programa, prikupljanju novčanih sredstava za kupovinu paketića i pravljenje spiskova.

 

Foto: portal-udar.net

„Kao djetetu mi je bilo jako drago kada dobijem paketić za Novu godinu, posebno kada mi ga je uručio Djeda Mraz u udruženju. To je bila prava dječja radost i meni je neopisivo lijepa uspomena iz djetinjstva“, prisjećao se Jasmin.

Volonteri su osmislili zabavan program za najmlađe sa puno novogodišnjih pjesmica i plesa. Tu su bili Baka i Djeda Mraz, Medo i Vila Spavalica i Djeda Mrazovi pomoćnici koji su vodili računa da sve protekne u najboljem redu.

Iz udruženja su nam saopćili da su ove godine proširili regiju podjele paketića, tako da će istu manifestaciju sa podjelom paketića održati i u Brezi.

Jasmin Pandžić, roditelj dvoje djece koja su danas sudjelovala u programu i dobili paketiće, istakao je koliko znači novogodišnji paketić roditeljima koji nisu u prilici svojoj djeci priuštiti isti.

„Ovo je nešto preveliko jer na današnji dan mnogi roditelji ne mogu priuštiti svojoj djeci paketić. Ja sam jedan od roditelja čija su djeca dobila paketić od udruženja “Budi mi prijatelj“, rekao je Jasmin.

„Meni je ovo nešto najljepše. Novogodišnji poklon kad dobije dijete vidite dječju radost, ljubav, pažnju. Ja kao majka se radujem a kamoli dijete“, rekla je Senada Bešić majka dva sina i dodala da je u današnje vrijeme jako teško naći posao, što dodatno otežava kupovinu novogodišnjih poklona, posebno za roditelje koji imaju više djece.

Tokom cijelog događaja se osjećala pozitivna energija, posebno kod volontera i volonterki.

Sedamnaestogodišnja Almasa Ahmetović je već dvije godine aktivna u udruženju kao volonterka.

„Drago mi je što se sve ovo dešava. Mi volonteri smo se obradovali kada smo vidjeli koliko ima paketića.  Tu smo da im pomognemo i smatram da bi trebali ovakve stvari češće raditi. Sretna sam što sam dio svega jer volim raditi humane stvari“, rekla je Almasa.

Dugogodišnja aktivistkinja udruženja Biserka Halilović je naglasila da je za nju lično, ali i za cijeli tim, ova tradicionalna aktivnost najznačajniji projekt u godini.

Ovo je pozitivan primjer koji pokazuje šta se sve može uraditi kada se udruži nekoliko osoba koje žele da usreće djecu, koja vas nagrade iskrenim osmjehom.

(portal-udar.net)