Udruženje “Klub Mladih Roma” obilježilo Đurđevdan sa sugrađanima iz zajednice

1574
Foto: Udruženje "Klub Mladih Roma"

Članovi Udruženja “Klub Mladih Roma” iz Kiseljaka kod Tuzle koje je nedavdno osnovano, danas su sa svojim sugrađanima i sugrađankama iz zajednice, zajednički obilježili Đurđevdan – najradosniji praznik kod Roma.

Praznik je obilježen na izvorištu Kiseljak i na dijelu obale jezera Modrac. U ranim jutranjim satima djevojke i mladići ukarašeni cvijećem i raspupanim grančicama, otišli su do obale jezera i obavili običaje.

„Obilježavanjem želimo da vratimo tradiciju u našu zajednicu i da pružimo priliku svim Romima da zajednički proslavimo Đurđevdan uz tradicionalne običaje, tradicionalnu hranu i muziku“, rekao je predsjednik udruženja Kluba mladih Roma Vahid Beganović.

Đurđevdan je jedan od najvećih romskih praznika (Erdelezi ) kojim se slavi povratak proljeća. Smatra se danom nade i radosti. To je dan kada Romi ostavljaju sve negativno iza sebe i kreću u novi početak. Večer prije Đurđevdana neko od ukućana ubere zelenih grančica u najbližoj šumi, njima okiti vrata i prozore na kući i ostalim zgradama, kao i ulazne vratnice i kapije.

„Do sada se ovaj praznik nije obilježavao na Kiseljaku. Dvije do tri porodice su obilježavale, zbog teške finansijske situacije i zbog tradicije koju roditelji nisu prenosili na djecu nije se proslavljalo. Ali evo, zato je tu Klub mladih Roma organizovao zajedničko obilježavanje  Đurđevdana, jednostavno da bi svi dobili priliku“, rekao je Beganović.

I svi su je i dobili. Od onih najmlađih do najstarijih Romi su uživali u veselju, a na Đurđevdan svako ima svoju ulogu. Noć prije Đurđevdana se farbaju jaja, a jako je bitno da prvo jaje koje se farba bude crveno i da se njime na đurđevdansko jutro umiju djeca. Romi vjeruju da im ovaj čin donosi sreću i radost.

„Pripremaju se raznorazna jela, od kojih su najpoznatiji ciganski gulaš i ciganska pogača, to je ono što se veže za našu tradiciju i cilj same organizacije ovog događaja jeste da se ne izgubi tradicija, jer ukoliko izgubimo tradiciju izgubićemo i naš narod, po prvi put sam otisla do obale jezera i obavila običaje”, rekla je Nevresa Mujić.

Za Romski narod postoje samo dva godišnja doba zima i ljeto koje počinje upravo 6. maja. Smatra se da se ovaj datum obilježava još od davnina kada su se Romi kretali u čergama te je upravo 6. maj bio dan kada su polazili na putovanja.

„Također, potvrđeno je da se 6. maja zemlja budi, a tada se stvaraju preduslovi da se može napolju spavati i kupati u tekućoj vodi“, izjavio je aktivista udrženja Roma „Euro Rom“ Nedžad Jusić.

Romi vjeruju i da je Đurđevdan pokazatelj toga kakvo nam vrijeme predstoji, te će ljeto biti sušno ukoliko na Đurđevdan i sutradan bude kišovito, a ukoliko je za Đurđevdan vedro godina će biti plodna i rodna

(portal-udar.net)