Udruženje “Leptir” Bugojno realizira radionice o potrebama ranjivih grupa

1101

U okviru projekta “Zajedno za društvo jednakih mogućnosti“ bugojansko udruženje “Leptir“, koje okuplja osobe s posebnim potrebama, realizirat će u narednom periodu brojne aktivnosti.

U otežanim uvjetima zbog koronavirusa, nastavljamo raditi na izgradnji ravnopravnog i inkluzivnog društva, jednakog za sve, pod sloganom ‘Ne pored drugih, već zajedno’. Glavni cilj je stvaranje okruženja, u kojem će mladi s teškoćama u razvoju imati jednako učešće, i u kojem će se poštovati njihova zakonska prava – kazala je predsjednica ovog udruženja Biserka Božić.

Dodaje da je projekt podržan u okviru inicijative “Stvaranje povoljnijeg okruženja za civilno društvo – EMBRACE“, koju finansira Vlada Kraljevine Norveške, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UN).

Po njenim riječima, do kraja ove godine kroz projekt će biti realizirano četrdeset radionica o socijalnoj pravdi, pravima i potrebama ranjivih grupa, prepoznavanju negativnih aspekata društva, primjenjenom teatru i edukacijama o invaliditetu za više od devedeset mladih s teškoćama u razvoju i mladih tipičnog razvoja iz organizacija civilnog društva, škola i zajednice.

Ovi educirani i osviješteni mladi ljudi će svojim društvenim aktivizmom ukazivati na potrebu stvaranja društva koje će znati i htjeti odgovoriti na potrebe onih koji su, prije svega zbog nerazvijene svijesti, izostanka društvene odgovornosti, nepostojanja adekvatnih usluga podrške i svakodnevnog kršenja prava, ostali obespravljeni i marginalizirani – zaključila je Božić.

(FENA)