Udruženje “Mladi Romi” i ove godine u akciji podjele novogodišnjih paketića

815
Foto: Udruženje “Mladi Romi” Vitez

Udruženje “Mladi Romi” iz Viteza je i ove godine, podjelilo novogodišnje paketiće za 150 mališana u dva viteška romska naselja, Sofa i Očice. Treću godinu zaredom, Humanitarna organizacija “ADRA” donira paketiće za najmlađu populaciju i članove ovog viteškog udruženja.

Jako smo sretni što možemo da koliko toliko uljepšamo ove praznike našoj djeci. Znam da svaka sitnica koju ova djeca dobiju njima mnogo znači i ovim putem se zahvaljujem svima koji su doprinjeli ovoj novogodišnjoj akciji, volonterima udruženja “Mladi Romi’’, te humanitarnoj organizaciji “ADRA’’ koja nam je donirala paketiće – kazao je Adil Fafulović aktivista u udruženju “Mladi Romi”.

Bitno je istaknuti da se broj mališana iz godine u godinu povećava i da raste broj novorođenih dječaka i djevojčica. Vidljiv je porast i prilikom upisa u osnovnu srednju školu, te isto tako i broj Roma koji završavaju osnovno, ili srednje obrazovanje, što je jako bitno za cjelokupnu romsku zajednicu. Za 2019. godinu je posebno bitno da je veliki broj Roma zaposlen u svim sektorima, kako privatnim, tako i javnim firmama koje su proširivale svoje kapacitete u Općini Vitez.

(portal-udar.net)