Udruženje Obrazovanje gradi BiH obilježilo 25 godina rada

1371

Svečanom akademijom u Sarajevu, udruženje Obrazovanje gradi BiH obilježilo je 25 godina humanitarnog i edukativnog rada sa mladim osobama. Poseban fokus je bio na stipendiranju učenika i studenata iz marginalizovanih kategorija, kako onih ekonomskih i fizičkih, tako i posebno nadarenih.

Udruženje je u proteklom periodu stipendiralo 7 052 djece i mladih uključujući 722 (od čega 64 studenta) djece romske nacionalne manjine. Organizovali su edukativne radionice za 900 korisnika. Pomognuto je 46 000 mladih u školskom priboru, odjeći, obući, sportskoj opremi i novogodišnjim paketićima. Opremili su 20 škola nephodnim učilima i namještajem. Za 4 359 korisnika je obezbijeđeno zimovanje/ljetovanje. Na ove projekte utrošeno je direktno na korisnike preko 12 miliona 200 hiljada maraka.

Predsjednik udruženja Jovan Divjak u svom govoru je istakao da je iskreno prijateljstvo nešto najbolje što se se može desiti u životu i da je to osnovna misija udruženja. „Jednom prijatelj, uvijek prijatelj, ako je prijateljstvo od početka zaista bilo iskreno. Mi smo filantropsko udruženje, a to znači ljubav prema ljudima. Obrazovanje je najjače oružje kojim možemo mijenjati svijet“, rekao je Divjak.

Rock duo Laka i Mirela su posebno za jubilej napravili pjesmu „Postoje ljudi“, koju su izveli na manifestaciji sa simboličanim refrenom, „postoje ljudi koji jednostavno uljepšaju dan“.

Na akademiji su dodijeljena priznanja za neposredan doprinos programskim ciljevima udruženja. Romski portal Udar je zajedno sa još nekoliko medija dobio zahvalnicu za profesionalno izvještavanje o aktivnostima udruženja i filantropskim temama.

(portal-udar.net)