Udruženje “Obrazovanje gradi BiH” podijelilo računare romskim studentima i studenticama

1792
Medina Spahić (Foto: Udar)

Udruženje „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“ upriličilo je podjelu laptopa za 10 studenata romske nacionalne manjine.  Na ovaj način biće im olakšano praćenje i učestvovanje u online nastavi. Laptopi su donirani iz projekta S obrazovanje u budućnost koji podržava  Fond otvoreno društvo BiH.

Zbog novonastale situacije sa virusom COVID-19, Udruženje je ugostilo jednu stipendistkinju kojoj je doniran laptop, dok su ostalima laptopi poslani na kućnu adresu. Studenti kojima će biti uručeni laptopi dolaze iz više gradova širom Bosne i Hercegovine; Kakanj, Tuzla, Čelić, Donji Vakuf, Visoko, Gradiška, Bijeljina i Sarajevo, a stipendiraju se iz Fonda otvoreno društvo BiH koje, kroz grantove, podržava romsku nacionalnu manjinu.

Selma Zahirović

Studenti koji su obradovani novim laptopima su: Amra Ahmetović, Enisa Beganović, Vahid Beganović, Adelisa Čaluković, Ajla Jusić, Anesa Limo, Elvis Mujkić, Medina Spahić, Šaćmir Seferović i Selma Zahirović.

Jedna od dobitnica novog laptopa je studentica Filozofskog fakulteta, odsjek Germanistika, je Medina Spahic iz Visokog. Medina je stipendistica Udruzenja “Obrazovanje gradi BiH” od prvog razreda srednje skole, tacnije od 2015. Godine. Medina nam je otkrila da joj je laptop od velike pomoci, posebno sada kada se predavanja i ispiti odrzavaju preko online platform.

-Laptop ce mi biti od velike pomoci, posebno sada, te ću lakše moći da pratim online predavanja. Sigurna sam da će i ostalim stipedistima, kao i meni biti od velike pomoci – rekla je Medina.

Program podrške obrazovanju romske nacionalne manjine Udruženje “Obrazovanje gradi BiH” je počeo 2005. godine, a do sada 827 učenik i student romske nacionalne manjine primili su stipendije u vrijednosti od 1.737.000 KM.
Ponosni na kvalitet integracije i kulturne inkluzije romskih stipendista u projektima, Udruženje konstantno i neposredno učestvuje u smanjenju predrasuda i stereotipa o najbrojnijoj nacionalnoj manjini u našoj zemlji.

(portal-udar.net)