Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ poziva svoje stipendiste na berbu malina

1644
Foto: Obrazovanje gradi BiH (arhiva)

Dolaskom proljeća, Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ nastavlja sa aktivnostima na malinjaku „Girona“. Ranije smo već pisali o ovom projektu, koji je baziran na uzgoju i prodaji malina.

Sve je počelo 2016. godine kada je Udruženje započelo ovaj veliki projekat. Dugogodišnji donator Udruženja, ponudio je svoju zemlju na korištenje na području Općine Ilijaš, mjesto Malešići.

Sredstva od ovog projekta biće namijenjena za stipendiranje korisničkih grupa kao i podmirenje operativnih troškova.

Ove godine očekuju se i plodovi, tako da je za rad na malinjaku potrebno dosta radne snage.

Iako je Udruženje obavezalo svoje stipendiste, te u Ugovorima za stipendije uvelo i 30 sati dobrovoljnog rada kao jedan od uslova za dobijanje stipendije, odziv stipendista za rad na malinjaku je slab.

Ovo je jedna od prepreka za Udruženje, posebno sada kada je godina plodova i berbe, jer je potrebno dosta mladih ljudi da bi se obavili svi poslovi na ovako velikom malinjaku.

„Želim da pozovem sve članove Udruženja, ali i sve ostale zainteresovane da se pridruže radu na malinjaku. Projekat iz godinu u godinu sve više raste i napreduje. Ove godine se očekuju i plodovi, tako da je potreban veliki broj ljudi“, rekla je Ena Čopla, članica i aktivistica Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“.

Osnovna ideja ovog projekta jeste da stipendisti rade na malinjaku i sami ostvare sredstva  za stipendije i postanu korisni članovi društva.

„Ovo je projekat koji je osmišljen na obostranu korist, prilika i za druženje, ali i za društvenu korist. Ovdje se može dosta toga naučiti i osjećati se korisnim članom jednog društva. Postoji mogućnost i da se nešto zaradi, pogotovo sada kada krene prodaja i distribucija malina, tako da još jednom pozivam sve mlade da nam se pridruže“, istakla je Ena Čolpa.

(portal-udar.net)