Udruženje “Obrazovanje gradi BiH”, veliki prijatelj i podrška mladim Romima

Protekle godine u školovanje romske populacije, kada je riječ o porojektu Udruženja obrazovanje gradi BiH uloženo je 132.000 KM, a u dosadašnjih četrnaest godina 1.500.020 KM

1966
Meho Agić, Jovan Divjak i Dobrila Govedarica. (Foto: Udar/arhiva)

“Učim kako bih postao koristan član društva”, bio je naslov ovogodišnjeg okruglog stola održanog danas u Sarajevu, a koje već 14 godina organiziraju Udruženje “Obrazovanje gradi BiH” i Fond otvoreno društvo BiH.

Bila je to prilika za druženje sa stipendistima romske populacije, koji su istakli značaj rada ovog udruženja kao i samog stipendiranja kada je riječ o obrazovanju Roma.

Osim toga, 104 učenika srednjih škola kao i deset studenata romske nacionalne manjine potpisali su danas i ugovore o stipendiranju.

Pećenović Nura, učenica Srednje mješovite škole iz Živinica, sa odličnim uspjehom, kaže da joj ova stipendija mnogo znači, jer su joj roditelji nezaposleni  i na njih, kako nam je rekla, ne vrši pritisak bar kada je riječ o manjim izdacima.  Stipendiju potrošim na pribor, knjige, sveske i odjeću”, govori Nura.

Predsjednik Udruženja, Jovan Divjak pojasnio je kako ova kontinuirana konferencija potvrđuje da djeca i mladi iz romske populacije žele da se školuju, ali često ne postoji razumijevanje nadležnih za njihovu potrebu za obrazovanjem.

Foto: Udar

Ja sam Tarik Mujanović, dolazim iz Tuzle i idem u Građevinsko geodetsku školu Tuzla, treći sam razred. Stipendija mi služi za prevoz i pokaznu kartu, što mi puno olakšava svakodnevnicu. Planirao sam da nastavim školovanje, tačnije da upišem fakultet. Ako bude sve uredu opet ću se prijaviti za stipendiju”, objašnajva Tarik.

Stipendija kao finansijska podrška i prijateljski nastrojeno Udruženje obrazovanje gradi BiH snažan su podstrek mladim Romima na putu njihovog školovanja.

Amela Alić, studentica Zdravstvenih studija u Sarajevu, kaže nam kako joj stipentija znači mnogo ne samo za samo školovanje, već i za privatne potrepštine tipične za život mlade osobe. Ističe da joj stipendija mnogo znači i zbog toga što ne mora vršiti pritisak na roditelje. Alić je posebno istakla i značaj podrške Udruženja te navodi kako će se prijaviti i na naredni konkurs.

Emin Fafulić dolazi iz Kaknja i četvrta je godina Pravnog fakulteta u Kiseljaku, a svoju stipendiju najviše koristi za prevoz, jer ne stanuje u Kiseljaku, kao i za ostale potrepštine neophodne za studiranje.

Emir se ovom prilikom zahvalio Udruženju obrazovanje gradi BiH, prije svega, na tome što ima veliki utjecaj na obrazovanje romske omladine.

“Možemo reći da Udruženje ima bitnu ulogu kada je rije o obrazovanju Roma. Osim finansijske podrške, treba istaći i onu drugu stranu, a to je da im se u svakom trenutku možemo obratiti za bilo kakav vid pomoći, za bilo koji problem koji imamo, jer je čitav tim Udruženja prijateljski nastrojen prema mladima, naročito prema Romima”, zaključio je ovaj mladi student.

Direktorica Fonda otvoreno društvo BiH Dobrila Govedarica rekla nam je kako Fond svake godine dodjeljuje osamdeset hiljada dolara Udruženju obrazovanje gradi BiH za stipendiranje romske djece, “a ko će dobiti stipendiju vidjet ćemo poslije konkursa, a dobit će oni koji su najbolji i oni koji su u teškoj finansijskoj situaciji, rekla je Dobrila.

Kako je navela, najviše što možete učiniti je pomoći nekome da se obrazuje, “jer ako se

Foto: Udar

obrazuje otvaraju mu se druge prilike u živote pa je ono što radi Obrazovanje gradi BiH jedan od najljepših poslova i oni su nevladina organizacija koja značajno razbija predrasude koje postoje ovdje kod nas u vezi sa radom nevladinih organizacija.

Oni dokazuju da mnogo nevladinih organizacija postoji zbog drugih, zbog onih koji su u potrebi. Kada su u pitanju Romi, ovo je petnaesta godina kako dodjeljujemo grant Obrazovanju gradi Bi Hi do sada je 1700 stipendija podijeljeno i mislim da je za mnoge od tih mladih Roma bio značajan podstrek da završe srednju školu ili upišu i završe fakultet. Među tim stipendistima ima izuzetnih ljudi, navodi Dobrila.

Protekle godine u školovanje romske populacije, kada je riječ o porojektu Udruženja obrazovanje gradi BiH uloženo je 132.000 KM, a u dosadašnjih četrnaest godina 1.500.020 KM.

(portal-udar.net)