Udruženje „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“ darovalo računare stipendistima iz romskih zajednica

Program podrške obrazovanju romske nacionalne manjine od strane Fonda otvoreno društvo BiH počeo je još 2005. godine preko Udruženja “Obrazovanje gradi BiH”.

1044
Foto: Obrazovanje gradi BiH

Udruženje „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“ podijelilo je laptop računare za 45 srednjoškolaca romske nacionalne manjine, kako bi im se olakšalo praćenje i učestvovanje u nastavi i daljem školovanju.

Laptopi su donirani od strane Fonda otvoreno društvo BiH, na čelu sa direktoricom gospođom Dobrilom Govedarica, stipendistima projekta  „S obrazovanjem u budućnost“.

Poštujući pravila socijalne distance, osam učenika koji žive na području Kantona Sarajevo laptop računare su lično primili u prostorijama Udruženja,  dok će poštom biti uručeni onima koji žive van Kantona Sarajevo.

Tridesetsedam učenika kojima će laptop računari biti uručeni brzom poštom dolaze iz više gradova širom Bosne i Hercegovine; Zenica, Jajce, Bosanska Krupa, Brčko, Janja, Vitez, Doboj, Mostar, Ključ, Kakanj, Čelić, Donji Vakuf, Visoko, Gradiška i Bijeljina, a stipendiraju se iz Fonda otvoreno društvo BiH koje, kroz grantove, podržava romsku nacionalnu manjinu.

Program podrške obrazovanju romske nacionalne manjine od strane Fonda otvoreno društvo BiH počeo je još 2005. godine preko Udruženja “Obrazovanje gradi BiH”. Zaključno sa školskom/akademskom 2019/2020. godinom, stipendirali smo 771 učenika i studenta romske nacionalne manjine.

Ponosni na kvalitet integracije i kulturne inkluzije romskih stipendista u projektima, Udruženje konstantno i neposredno učestvuje u smanjenju predrasuda i stereotipa o najbrojnijoj nacionalnoj manjini u našoj zemlji.

(portal-udar.net)