Udruženje Renesansa organiziralo akciju “Narcisom protiv raka dojke”

1186
Foto: Fena

Udruženje “Renesansa” danas je akcijom “Narcisom protiv raka dojke” u sarajevskoj ulici Ferhadija obilježilo Dan narcisa, koji se u svijetu obilježava i kao Dan borbe protiv ove opake bolesti.

Predsjednica Upravnog odbora Renesanse Senka Fejzović za Fenu je kazala je da se aktivistice ovog Udruženja, između ostalih aktivnosti, i današnjom prodajom narcisa bore za prava pacijenata oboljelih od malignih bolesti.

Svake godine, sada već tradicionalno izlazimo na ovo mjesto da proslavimo Dan narcisa, dolazak proljeća i novog života. Udruženje djeluje na volonterskoj osnovi, postoji već 20 godina i broji više od 100 članica, od kojih je aktivno negdje oko 30-ak, a poznato je da u Kantonu Sarajevo ima oko 5.000 operisanih žena od karcinoma dojke – kazala je Fejzović.

Ona je pozvala sve žene koje se liječe od ove bolesti da se priključe Udruženju u borbi za osnivanje Centra za limfedem.

– Limfedem je problem koji se javlja kao posljedica liječenja malignih bolesti u kojem dolazi do oticanja odeđenih djelova tijela, a koji se mora liječiti posebnim medotama. Mi u Federaciji  jedini u Evropi nemamo Centar za liječenje limfedema. Pozivam sve one koje imaju problem limfedema da nam se priključe, jer je to vrlo bitno – naglasila je Fejzović.

Aktivistice “Renesanse” u svakoj prilici ističu značaj prevencije i ranog otkrivanja raka dojke koje dovodi do ohrabrujuće visokih izgleda za izlječenje. Aktivistice također ističu da društvo treba više da se uključi u mjere prevencije i borbe protiv opake bolesti.

(FENA)