Udruženje Roma u Banjaluci ostaje bez prostorija?

1374
Zgrada u kojoj je nekada bilo sjedište Udruženja. (Foto: portal-udar.net)

Na adresi Novaka Pivaševića br. 16 u Banajluci do skoro se nalazilo sjedište udruženja Roma “Veseli brijeg”. Stupanjem na snagu Odluke o poslovnim zgradama, poslovnim prostorijama i garažama u svojini Grada Banjaluke, korištenje prostorije na ovoj adresi postalo je upitno, obzirom da se korišćenje od sada mora plaćati.

“Mi kao udruženje koje je nevladina i neprofitabilna organizacija ne možemo da plaćamo zakup za toliku kvadraturu zatim za vodu, struju, čistača i sekretara, što bi jedno udruženje trebalo da ima”, izjavio je za naš portal, predjsednik Udruženja Roma Banjaluka Bahrudin Ramić i dodao da je sjedište Udruženja na ovoj adresi od 2005. godine.

“Romi su u poslijeratnom periodu uglavnom sami i uz minimalnu pomoć Grda obnovili devastiranu zgradu Doma i zbog toga mi je posebno žao što se moramo iseliti. Pokušao sam sa gradskim čelnicima naći kompromis, da nam dozvole da nastavimo da koristimo ove prostorije bez naknade. Nažalost ,nisam uspio, svi moraju  plaćati”, rekao je Ramić.

Šef Odsjeka za evidenciju i upravljanje nepokretnom imovinom Banjaluke Čedomir Raković, kao je da su sva udruženja koja su koristila gradske prostorije bez naknade, dobila ovakvo obavještenje.

“Sva udruženja moraju se pridržavati i ponašati u skladu sa navedenom Odlukom. Dakle, za korištenja prostorija potrebno je plaćati određenu naknadu, bez obzira što je udruženje neprofitabilno”, rekao je Raković i dodao da udruženja koja su izmirivala svoje obaveze mogu da zaključe ugovore pod posebnim uslovima, kako bi i dalje koristila prostorije, a ostala moraju da isprazne prostorije u predviđenom roku.

U međuvremnu smo saznali da je već nekoliko udruženja odustalo od daljeg korištenja prostorija, te krenulo u process iseljnja.

(portal-udar.net)