Udruženje Romkinja „Osvit” proslavilo 15 godina rada

1236
Ana Saćipović (Foto: Udar)

Udruženje Romkinja „Osvit” obeležilo je 15 godina rada organizacije i SOS telefona na romskom i srpskom jeziku za žene i decu žrtve porodičnog i partnerskog nasilja. Ovaj jubilej je u skladu sa vanrednom situacijom prošao bez proslave i zvaničnog sumiranja rada.

I dok zvaničnog obeležavanja nema, SOS telefon i za vreme pandemije radi 24 sata. I ne zovu samo žene koje bi da prijave nasilje, zovu i stariji kojima su potrebne informacije i pomoć.

Od početka vanrednog stanja SOS telefon zvalo je 16 osoba, od kojih četiri Romkinje, a ostalo su bili stariji sugrađani koji su tražili brojeve opštinskih centara za pomoć. Tu smo za sve kada je teško – kaže osnivačica i predsednica Osvita, Ana Saćipović.

Osnovna funkcija SOS telefona je pružanje podrške i razumevanja ženama dok se ne osnaže dovoljno da prijave nasilnika. Udruženje Osvit okuplja deset stalnih aktivistinja i dvaseset volonterki konsultantkinja. Njihov tim čine psihološkinje, sociološkinje, socijalne radnice, pravnice.

Iako su dobile brojna priznanja, najponosnije su na Nagradu za prvi SOS telefon na romskom jeziku u Evropi, ističe Saćipović. Uspele su da realizuju i prvi akreditovani program za podršku Romkinjama koji je namenjem državnim službenicima.

Uz mnogo volje i podrške podržale smo pokretanje još tri SOS telefona na romskoj jeziku u Srbiji. Uticale su i na druge osnivače linija podrške da uvedu u svoj tim Romkinje konsultantkinje, što je važno jer znamo da su žene i deca u romskim porodicama najranjivija kategorija svakog društva – zaključuje Saćipović.

SOS telefon je 018/515-318 i otvoren je 24 sata sedam dana u nedelji.

(portal-udar.net)