Udruženje “Romska djevojka-Romani ćej” uz podršku njemačke vlade pomoglo zajednici u Prnjavoru

1010
Jedna od korisnica projekta (FOTO: Udar)

Kroz projekat “Suzbijanje, širenja i ublažavanje najtežih negativnih posljedica pandemije COVID-19 među marginalizovanim zajednicama na Zapadnom Balkanu” koji finansira Vlada Savezne Republike Njemačke a implementira Care International, u partnerstvu sa Udruženjem “Romska djevojka-Romani ćej” iz Prnjavora, u proteklom mjesecu su uručeni ekonomski paketi za pet porodica koje su aplicirale za ovaj vid pomoći.

Predsjednica Udruženja, Snježana Mirković, napomenula je da je riječ o porodicama koje već imaju vlastiti privatni posao, ili se bave poljoprivredom, a mašine i oprema koje su dobili će im dodatno olakšati rad.

Porodice su dobile pakete, kaže Mirković, na osnovu posla kojim se trenutno bave, a neki od paketa su sadržali motokultivator, trimer, motorka, brusilice ili električni šporet za osobe koje se bave pekarstvom.

Takođe, kroz isti projekat, Udruženje “Romska djevojka-Romani ćej” je podjelilo vaučere u vrijednosti od po 40 evra za 40 porodica koji su se mogli utrošiti u apoteci za kupovinu lijekova, te 53 higjenska paketa u vrijednosti po 20 evra i 120 vaučera u vrijednosti po 40 evra za kupovinu hrane i drugih potrebština u domaćinstvu. Pored toga, podjeljeno je i 150 vaučera od po 120 evra za radnike i volontere koji su bili angažovani na terenu.

Mirkovićev je rekla da su ovim vidom pomoći, osim pripadnika romske zajednice u Prnjavoru bili obuhvaćeni i stariji sugrađani, osobe sa invaliditetom, socijalno ugrožene osobe i višečlane porodice. Ukupna vrijednost projekta bila je 29.500 evra.

(portal-udar.net)