Udruženje „Ruku na srce“, već osam godina donosi radost socijalno ugroženoj djeci u KS

Blizu stotinu volontera koji volontiraju na ovom projektu svake godine, uz veliki broj donatora, pokazuje koliko želje za pomaganjem osobama u stanju potrebe postoji u našem društvu, kako među studentima i mladim osobama, tako i među ostalim pripadnicima našeg društva

1359
Foto: Udruženje "Ruku na srce"

Volonteri humanitarnog Udruženja „Ruku na srce“, već osmu godinu zaredom realizuju svoj najveći projekat „Nijedno dijete bez paketića“, u okviru kojeg se nastoje obezbijediti novogodišnji paketići za djecu iz socijalno ugroženih porodica sa područja Kantona Sarajevo, ali i šire.

Aktivnosti podrazumijevaju prikupljanje slatkiša, slikovnica, školskog pribora i igračaka (koje ne moraju biti nove, već očuvane) odnosno sve ono što se može naći u jednom novogodišnjem paketiću. Takođe, postoji i mogućnost da se donira gotov paketić ili uplati novčana donacija.

Iz Udruženja „Ruku na srce“, rečeno nam je da su se mnoge firme, škole, građani, udruženja i sportski kolektivi odazvali njihovoj akciji, te da se iz godine u godinu, broj donatora povećava.

Blizu stotinu volontera koji volontiraju na ovom projektu svake godine, uz veliki broj donatora, pokazuje koliko želje za pomaganjem osobama u stanju potrebe postoji u našem društvu, kako među studentima i mladim osobama, tako i među ostalim pripadnicima našeg društva. Do sada nam se javio zadovoljavajući broj donatora i nadamo se da će se taj trend nastaviti i do sredine mjeseca decembra, kako bismo i ove godine napravili značajan broj paketića, rekao je Adnan Lukač, član PR tima Udruženja „Ruku na srce“.

Aktivnosti u okviru akcije „Nijedno dijete bez paketića“, obuhvataju i organizaciju humanitarnih događaja gdje se prikupljaju novčana sredstva, kao i predmeti namijenjeni paketićima. Jedan takav je  nedavno održani koncert u klubu Mr. & Mrs. CUE, a u planu su i drugi događaji sa istim ciljem.

U planu je još jedan humanitarni party namijenjen našem projektu u klubu Cinemas Sloga, u četvrtak 6. decembra. Takođe, u subotu, 9. decembra Udruženje „NGO Marathon“ u okviru svog redovnog jutarnjeg treninga „Park Run every Sunday“, u 10:00h na Vrelu Bosne organizovaće i prikupljanje novogodišnjih paketića među svojim članovima te pozivaju i sve ostale, rekreativne trkače da im se priključe, istakao je Adnan Lukač.

Paketići će, kao i prethodnih godina biti podijeljeni uz novogodišnju predstavu u režiji volontera Udruženja „Ruku na srce“, a događaj će biti propraćen i drugim edukativno-kreativnim aktivnostima.

Djeca će imati priliku učestvovati i u kreativnim radionicama, koje se svake godine sa posebnom pažnjom pripremaju za njih. Bude to jedan poseban dan za naše mališane, što je možda i najveći uspjeh ovog projekta. Na dan podjele izmamimo veliki broj dječijih osmjeha koje ćemo pamtiti cijelog života. Također, za mališane izvan Sarajeva, nastoje se organizovati posjete u okviru kojih naši volonteri osim podjele paketića organizuju i druženje sa njima, rekao nam je naš sagovornik.

Pored humanitarne akcije „Nijedno dijete bez paketića“, aktivisti udruženja tokom čitave godine realizuju i druge aktivnosti koje uvijek za cilj imaju pomoći socijalno ugroženim porodicama, kao i djeci iz ovih porodica, uključivanjem u različite sportske i druge aktivnosti kako bi njihovu svakodnevnicu učinili ljepšom.

Na web stranici udruženja (www.rukunasrce.ba) možete se informisati o načinima na koje možete doprinijeti humanitarnoj akciji „Nijedno dijete bez paketića“.

(portal-udar.net)