Udruženje “Siguran korak” iz Bijeljine i MZ Vuk Karadžić zajedno rješavaju probleme Roma

1869
Milenko Jovanović i Mrko Krajišnik, potpisivanje Memoranduma o saradnji (Foto: MZ Vuk Karadžić)

Udruženje za razvoj i edukaciju mladih “Siguran korak” i Mjesna zajednica  Vuk Karadžić iz Bijeljine, potpisali su Memorandum o saradnji u cilju zajedničkog djelovanja na poboljšanju uslova života i položaja Roma u ovom gradu. Poseban osvrt, stavljen je na uključivanje Roma i Romkinja u tijela Mjesnih zajednica.

Mjesna zajednica “Vuk Karadžić” se sa velikim zadovoljstvom  odazvala pozivu za saradnu i pristupila potpisivanju Memoranduma o saradnji, kako bi zajednički prisutpili rješavanju problema postojećih problema.

“Smtram da treba biti što više ovakvih primjera dobre prakse zajedničkog djelovanja Mjesnih zajedica i Udruženja. Samim tim, Romska populacija će se znatno prijatnije osjećati u svojim zajednicama”, izjavio je direktor Udruženja Milenko Jovanović.

“Memorandum za saradnju je važan iz razloga što predstavlja dobru volju kako organizacije tako i Mjesne zajednice. Treba zajednički  da poboljšamo položaj našeg stanovnistva, a naročito romske populacije kao dominantnog stanovništva u Mjesnoj zajednici. Preporučujem da se sto više radi na edukaciji romske populacije i uključivati ih u sve svere drustveno-politickog života, kako bi i oni imali svoje predstavnike u tim tijelima”, izjavio je predsjednik Mjesne zajednice Marko Krajišnik.

U rad na rješavanju pomenute problematike, bilo je jako bitno uključiti Mjesnu zajednicu, jer se tako dobilo tijelo koje je u neposrednoj blizini stanovnika Romske populacije. Inače nije u praksi da Mjesne zajednice pokreću inicijativu u rešavanju inkluzije Roma u društvu, iako bi trebalo, jer su Romi i Romkinje upravo građani i građanke tih Mjesih zajednica, a njihovi problemi inkluzije su i problemi Mjesnih zajednica.

(portal-udar.net)