Udruženje žena Romkinja “Bolja budućnost” realizovalo projekat zaštite od nasilja i diskirminacije

U tuzlanskom kantonu oko 40 pripadnica romskog naroda svake godine prijavi porodično nasilje. Smatra se da je taj broj i veći ali nedostatak statističkih podataka o tome problem je na koji Udruženje žena Romkinja “Bolja budućnost” ukazuje već godinama

818
Larisa Kovačević (Foto: Bolja budućnost)

Juče je u prostorijama Udruženje žena Romkinja “Bolja budućnost”  u Tuzli održana press konferencija koja je imala za cilj predstavljanje rezultata u okviru regionalnog projekta “Sprovođenje normi, mijenjanje stavova.”

Projekat finansira Evropska unija, a provodi UN Women, Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ grada Tuzla kao implementacijski partner pod granta „Koristimo dostupne mehanizme kako bismo se zaštitili od nasilja i diskriminacije“

U tuzlanskom kantonu oko 40 pripadnica romskog naroda svake godine prijavi porodično nasilje. Smatra se da je taj broj i veći ali nedostatak statističkih podataka o tome problem je na koji Udruženje žena Romkinja “Bolja budućnost” ukazuje već godinama, kaže programska predstavnica u ovom udruženju, Larisa Kovačević.

Predstavnici institucija koji se bave prikupljanjem takve statistike ne vode podatke po etničkoj pripadnosti, i na taj način mi nemamo službene podatke. Ono na šta se mi oslanjamo je obično povratna informacija od strane Romkinja, tako da u toku godine mi zabilježimo do nekih 30-40 slučajeva prijavljenog nasilja, međutim nikada nismo sigurni da li se oni procesuiraju do kraja – kazala je Kovačević.

Način na koji se vršilo informisanje unutar zajednice je kroz angažovanje šest romskih medijatora koji su direktno u zajednicama prenosili informacije i pružali direktnu asistenciju ženama ukoliko su imale potrebu da prijave nasilje.

Tokom projekta mi smo identifikovali takvih šest slučajeva – zaključila je Kovačević.

Projekat se provodi posljednjih osamnaest mjeseci, a uključivao je rad u zajednicama, sa institucijama i marginalizovanim ženama.

Lokalni partneri ovom projektu bile su organizacije iz Tuzle, Prnjavora i Visokog, a  održano je devet radionica  posvećenih jačanju povjerenja kod žena koje su izložene diskriminaciji i nasilju u romskim porodicama.

(portal-udar.net)