Udruženje “Zlatni točak” je nova nada za romsku zajednicu u Doboju

Pored toga što je aktivan u organizaciji, Nermin je otac troje djece i pokrenuo je privatni biznis sa sekundarnim sirovinama, gdje je zaposlio dva Roma iz svoje zajednice

1888
Nermin Osmanović

Udruženja „Zlatni točak“ iz Doboja postoji već 11 godina, ali aktivno je počelo da radi tek prije nekoliko mjeseci kada je izabran novi predsjednik, Nermin Osmanović. Nermin kaže da je kroz organizaciju video šansu da pomognem svojoj zajednici.

Od kako sam preuzeo ulogu prije pola godine, podjelili smo romskim porodicama prehrambene pakete kao vid jednokratne pomoći, a uz pomoć Udruženja Romska djevojka iz Prnjavora, žene su imale besplatne preventivne preglede – rekao je Osmanović za Udar.

Pored toga što je aktivan u organizaciji, Nermin je otac troje djece i pokrenuo je privatni biznis sa sekundarnim sirovinama, gdje je zaposlio dva Roma iz svoje zajednice. Kako kaže, ako posao bude uspješan, zaposliće ih i više.

Da Udruženje ima podršku Saveza nacionalnih manjina regije Doboj  i više je nego očigledno. Predsednik Saveza, Dragan Marković, naglasio je da „Zlatni točak“ u svako doba može da računa na Savez.

Udruženje je osnovano 2008. godine i tek je sada počelo aktivno da radi. Smatram da sada imaju pravog čovjeka kao i dobre aktiviste i da su spremni za saradnju sa drugim udruzenjima. Trenutno imaju saradnju sa Udruženjem Romska djevojka iz Prnjavora. Radili su preventivne preglede, učestvovali su na  izložbi koju je organizovala Misija OSCE BiH u cilju smanjenja predrasuda – rekao je Marković.

Da je stambeno zbrnjavanje najveći problem Roma u Doboju, složili su se obojica, a Marković je rekao da su aplicirali za projekat za 38 stambenih objekata za romske porodice te se nada da će uskoro imati priliku i za njihovu realizaciju.

Postoje porodice koje su bez kupatila, gdje je više porodica u jednoj kući, gdje uslovi nisu adekvatni za život djece. Pored izgradnje kuća, potrebne su nam i adaptacije i renoviranja – dodao je Osmanović.

U Doboju živi 55 romskih porodica sa više od 400 članova, koja su raspoređena u dva romska naselja.

(portal-udar.net)