UG ORI “Budi mi prijatelj” Visoko i ove godine pomaže školarcima

Ovom prilikom upućena je i zahvalnica donatorima i partnerima koji su i do sada podržavali ovakve i slične aktivnosti: Razvojnom programu Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH), World Vision BiH, CARE International, Global Aktivne, te Udruženje za promociju obrazovanja Otaharin

1136
Foto: UG ORI "Budu mi prijatelj"

Članovi Udruženja građana Omladinska romska inicijativa “Budi mi prijatelj” Visoko, podjelili su danas školski pribora zaučenike koji su u stanju socijalne potrebe, a koji će u narednoj školskoj godini pohađati OŠ “Kulin Ban”, “Safvet-beg Bašagić” i “Mula Mustafa Bašeskija”.

Ranije, u okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, kojeg finansiraju Vlade Švicarske i Švedske a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, a zatim i kroz projekt “Više pažnje, bolje ocjene”, koji je UG ORI “Budi mi prijatelj” implementiralo u MZ Gračanica, mališanima su priređeni i različite radionice. Također, u radionicama su učestvovali i brojni roditelji, kako bi im bio olakšan pristup sistemu obrazovanja.

Podjela pribora će biti nastavljena u MZ Gračanica, za djecu iz OŠ “Musa Ćazim Ćatić”, (sutra 02.09. s početkom u 12 sati), što je ujedno i posljednja aktivnost u okviru ovog projekta.

“Kao i svake godine, tako smo i ove uspjeli obezbijediti sredstva kako bismo kupili pribor za naše školarce i djecu koja su članovi našeg udruženja. Ove godine smo uspjeli obezbijediti neophodni školski pribor za 160 školaraca. Svake, pa tako i ove godine, UG ORI “Budi mi prijatelj” kao glavni cilj pred sebe postavlja brigu o cjelokupnoj porodici. Nažalost mnogi  roditelji svojim mališanima neće moći priuštiti ni najosnovnije potrebe tokom školovanja, zbog čega UG ORI “Budi mi prijatelj”, daje veliki značaj obrazovanju, posebno onom osnovnom koje je i zakonska obaveza roditelja“ rekla je Murisa Halilović, predsjednica UG ORI „Budi mi prijatelj“.

Nažalost, veliki broj romske djece je napustilo školu, dodala je ona, ili nikada nisu pohađali osnovno obrazovanje. Glavni razlog za to jeste teška socioekonomska situacija, roditelji koji su nezaposleni i nemaju zadovoljavajući izvor finansiranja, odnosno koji se snalaze tek toliko da mogu obezbijediti prehranu tokom jednog dana.

„Mnogi od takvih roditelja ističu da bi im bilo od velike pomoći kada bi neko pomogao u nabavci školskog pribora i odjeće, što bi olakšalo i školovanje djece”, istaknula je predsjednica UG ORI “Budi mi prijatelj” Murisa Halilović.

Ovom prilikom upućena je i zahvalnica donatorima i partnerima koji su i do sada podržavali ovakve i slične aktivnosti: Razvojnom programu Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH), World Vision BiH, CARE International, Global Aktivne, te Udruženje za promociju obrazovanja Otaharin.

(portal-udar.net)