Ugledajte se na nas Rome, miroljubivi smo, nismo nikada vodili ratove i ne mrzimo nikoga

Na kraju, ipak moram da vas pozovem da reagujemo, svi zajedno, svako na svoj način! Moramo konačno početi da kažnjavamo svakoga ko želi da uništi ovu zemlju

1399

Došao je momenat kada u BiH svako može javno izgovoriti najveće besmislice, vrijeđati nekoga, bezočno lagati i da zbog toga ne bude kažnjen. Ne govorim o zakonskoj kazni, ne govorim o kleveti, već o nama i odsustvu naše reakcije. Defetizam nas je savladao i jednostavno više ne obraćamo pažnju, čak i na pojavne oblike fašizma.

Postali smo ravnodušni i umorni od svega. Šta god nam se servira preko medija-prolazi. S vremena na vrijeme, dežurni mrežno-socijalni revolucionari se oglase statusom, ili twitom, čiji je rok trajanja kraći od života vilinog konjica.

Nekada smo mogli

Bojim se da više nema te sile koja može natjerati ljude da masovno izađu na ulice kao juna 2013., ili februara 2014. godine. Masovno smo protestovali, pa smo naredne godini palili i lomili, pa onda vodili plenume. Ništa to nije urodilo plodom, jer nismo bili dovoljno istrajni. Sreća, prilike kakve jesu u BiH, svakodnevno nam daju šansu da ispravimo te greške. Potajno sam očekivao da će sve ono što se dešavalo nakon 7. oktobra biti dovoljno da se ponovo pokrenemo. Prevario sam se…

A ako nam rezultati ovih izbora nisu upalili „crvene lampice“ u glavi, onda je upitno da li su nam uopšte potrebni sljedeći izbori?! Po svemu sudeći, nama odgovara jednopartijsko-nacionalistički sistem koji se kod nas specifično manifestuje kroz tri zasebna koncepta. Umjesto nas, reagovali su nacionalisti, nosioci retrogradnih ideja, lažni zaštitnici naroda i desničari najvišeg ranga!

Top tema Komšić

Sve ono što je mogao biti povod za re-akciju, otišlo je u drugi plan i brzo potisnuto. Zaboravljeni su nevažeći listići, zaboravljena je navodna krađa na izborima, zaboravljena je i uloga CIK-a u svemu tome, a izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, postao je glavna postizborna tema.

Komšić po zanimanju nije Hrvat. Način na koji nastupa u javnosti, ponekad dovodi u pitanje da li ga čak i etnička pripadnost vezuje za ovaj narod. Zlatni ljiljan sa Titovom slikom u uredu, ne ide mu u prilog, ali u to ne ulazim. Za mene, ko god da je glasao za njega, on je novi člna Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Svako ko je pažljivo pratio predizbornu kampanju, ovakve rezultate je mogao očekivati. Ne vjerujem da je bilo mnogo onih koji su zaista mislili da Džaferović i Dodik neće postati novi članovi Predsjedništva. Najmanje vjerujem da je bilo onih koji su veću šansu davali Čoviću, nego Komšiću.

Željko Komšić

E baš ti, koji ne mogu da prežale što Dragan Čović ne može i naredni mandat provesti u Maršala Tita 16, danas su najglasniji u pokušaju diskreditacije Željka Komšića. Zašto? Najviše zbog toga što, kako sam već napisao, Komšić nije Hrvat po zanimanju!

Buđenje nacionalista

Da neko od vas ne bi slučajno pomislio da je ovo panegirik Željku Komšiću, prekinuću dalje da ga pominjem. Dobro, ako još koji put napišem njegovo ime, ne zamjerite, ali da objasnim-nije on tema, već njegov izbor kao novog-starog člana Predsjedništva i rekacije na njegov izbor. U samo nekoliko dana, ni kriv ni dužan, izazvao je toliko reakcija, da su ga čak poredili sa Hitlerom!

Svi ti ljudi koji ne prestaju da pljuju po njemu, postali su izvor nelagode koja me muči nekoliko dana. Borio sam se s tim (znam da nisam usalmljen u tome), ali me je na kraju ipak dotukao Nino Raspudić!

Ovaj univerzitetski profesor, koji predaje u Zagrebu,  gostovao je sinoć u Pressingu na N1 televiziji, zajedno sa Markom Tomašem, publicistom i novinarom iz Mostara.

Između ostalih besmislica koje je izgovorio ovaj nosilac akademske titule je, parafraziram, “izbor Željka Komšića je politički sadizam i njegov izbor je udar na demokratiju”?!

“Imali smo dobru situaciju nakon Dejtona. Situacija je kulminira izborom Željka Komšića treći put za člana Predsjedništva”, rekao je još Raspudić u Pressingu.

Ovog profesora koji predaje u susjednoj državi, podsjetiću da od Dejtona, pa do posljednjih izbora, u BiH traje najveći politički linč na jedan čitav korpus građana i građanki u Bosni i Hercegovini.

To je i potvrđeno i prije deset godina presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sejdić i Finci”. Ustav BiH je oduzeo PRAVO svima onima koji nisu pripadnici konstitutivnih naroda, da biraju, ili budu birani za članove Predsjedništva i delegate u Domovima naroda.

Predsjednik po mjeri

Ono što navodno muči Hrvate u BiH (ali i one preko Save), jeste što novi-stari član Predsjedništva nije po njihovoj mjeri i nije dovoljno Hrvat koliko bi trebao biti. A šta bi bilo da Hrvati uopšte nemaju parvo da ga biraju, baš kao što to pravo nema 17 nacionalnih manjina koje žive zajedno sa 3 konstitutivna naroda, ovdje, u BiH, danas u 21. vijeku?!

Gospodo konstitutivni, za razliku od vas, mi nemamo pravo da biramo i da budemo birani i to je najveći udar na demokratiju, a ne izbor Komšića!? To što su vaši predstavnici takvi kakvi jesu i što ulaze u koalicije sa onima za koje sumnjate da su umjesto vas birali “vašeg” predstavnika, to je isključivo vaš problem i neuspjeh vaših političara. A ko nama bira predstavnike, pitam ja vas gospodo konstitutivni?

Siguran sam da bi se isti scenario dogodio i u Republici Srpskoj, da Dodik nije prošao, jer je poznato da je veliki broj Bošnjaka glasao za Ivanića, samo da ovaj prvi ne bi prošao.

Eto, to je vaše demokratsko pravo konstitutivnih naroda u BiH. Pravo da od ove zemlje gradite zasebne torove. Uništili ste sopstvene narode i nas ostale sa njima. Uništili ste Bosnu i Hercegovinu, jer imate Ustavom zagarantovano pravo da je uništavate i to radite više od 20 godina. Ukoliko vam ovakav sistem ne odgovara, za početak provedite presudu Evropskog suda, pa ćemo vidjeti dalje, možda se konačno i dogodi nešto dobro.

Posljednja opomena

Sa ogromnim grčem sam gledao sinoćni Pressing. Jedinstveni slučaj mazohizma, ali opet, na momente, dok je govorio Marko Tomaš, pritisak mi se vraćao na podnošljivih 140/90. Čitav dan razmišljam o tome kako su njih dvojica zapravo dva lica Bosne i Hercegovine i da je svako od nas, ili jedan, ili drugi?

S jedne strane priznati i od ranije poznati nacionalista sa vrlo zapaljivom retorikom i nasuprot njemu, publicista, aktivista, novinar i od ranije poznati ljevičar koji voli čitavu Bosnu i Hercegovinu. To su dvije strane, treće nema.

Pobjednika na ovim izborima nema, to smo već shvatili. Svi su gubitnici, a mi Ostali smo već odavno van konkurencije. Jedini rezultat Općih izbora je da je ovo zaista posljednja opomena pred isključenje-trajno, za sva vremena!

Moramo reagovati na razne Raspudiće koji se javljaju pod raznim etničko-konfesionalnim predznacima u BiH. Ima ih na svakoj strani. Treba ih se čuvati i vrlo glasno upozoravati na njih. Ne vole oni ni svoj narod, nas Ostale još manje. Oni vole samo sebe i nacionaliste slične sebi. Decenijama manipuliraju i zarađuju na retorici koja je srušila bivšu zajedničku državu. Plaše nas ratovima, a na tom strahu, sebi i za još pet generacija nakon njih, izgradili su imperije.

Na kraju, ipak moram da vas pozovem da reagujemo, svi zajedno, svako na svoj način! Moramo konačno početi da kažnjavamo svakoga ko želi da uništi ovu zemlju.

Ugledajte se na nas Rome. Miroljubivi smo, nismo nikada vodili ratove i ne mrzimo nikoga! Drag nam je svako, iako nas mnogi ne vole. Na zidovima još uvijek držimo Titovu sliku i vjerujemo u bratstvo i jedinstvo!

Smrt fašizmu!

(portal-udar.net)