”Ugrožavanje sigurnosti” je najčešće krivično djelo prema novinarima

442
Foto: Ilustracija

Napadi na medije i novinare su konstanta društva u BiH i u suštini to su napadi na slobodu govora. Novinarka portala CAPITAL Bojana Ninković nedavno je bila meta napada člana Senata Republike Srpske Marinka Umičevića koji je i odbornik SNSD-a u Skupštini Grada Banja Luka.

Novinarka Ninković je u telefonskom razgovoru tražila od Umičevića da prokomentariše to što je Rukometni klub “Borac m:tel” od Grada Banja Luka 2020. godine dobio grant u iznosu od 126.867 KM, dok je u isto vrijeme Umičević bio potpredsjednik tog kluba i odbornik u Skupštini grada Banja Luka, što po zakonu predstavlja sukob interesa.

Umičević je na račun pomenute novinarke i direktora, te glavnog i odgovornog urednika portal Siniše Vukelića, izgovorio niz uvreda i psovki.

“Poražavajuća je činjenica da sam ja gospodina Umičevića nazvala prije objave teksta, što govori da sam postupila krajnje profesionalno i dala mu priliku da argumentovano objasni situaciju u vezi sa tim grantom, ali je on umjesto toga izabrao da se posluži najgnusnijim uvredama i psovkam”- Izjavila je Ninković za UDAR, te je navela da zbog visokog stadija trudnoće u kome se nalazi neće zatražit pravnu pomoć, ali očekuje da institucije i SNSD reaguju na ovaj incident.

Postupak Umičevća je samo jedan od dokaza kako se ponašaju pojedini funkcioneri prema novinarima ali i javnosti, te smatraju da je u njihovoj milosti, a ne u obavezi, da odgovaraju na pitanja novinarima.

“U Rukometnom savezu Republike Srpske, čiji je predsjednik Umičević, su čak naveli da sam ja isprovocirala njega na uvrede, što se svakako može u audio snimku potvrditi kao potpuno netačno”- rekla je Ninković.

Audio snimak razgovora Umičevića i novinarke Ninković možete poslušati na ovom linku.

Prema informacijama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) iz 2021. godine, u periodu od 28. decembra 2018, kada je preporučeno dopunjavanje šifrarnika CMS/TMS zanimanjem „novinar“, pa do 1. decembra 2021. godine (period od skoro tri godine), novinari su se kao oštećeni pojavili u 46 krivičnih djela. Od toga je najviše u djelu Ugrožavanje sigurnosti kroz fizičke i verbalne napade i prijetnje, čak u 19 slučajeva. No, napadi i prijetnje prema novinarima su, po medijskim stručnjacima, desetorostruko češći, ali ih većina ne prijavljuje policijskim i istražnim organima, pa čak ni udruženjima novinara.