Ujedinjeni nogometnom loptom protiv diskriminacije i rasizma

Jedan od učesnika turnira, Emir Sprečak, kazao je da je za neke Svjetski dan Roma možda običan radni dan, ali ne i za njegove prijatelje Rome, za koje je poseban

1309
Foto: Klub mladih Roma

Povodom Svjetskog dana Roma (8. april), Klub Mladih Roma uz podršku Fondacije tuzlanske zajednice, juče je organizovao malonogometni turnir u romskoj zajednici Kiseljak. Na turniru pod nazivom Ujedinjeni nogometnom loptom protiv diskriminacije i rasizma, učestvovalo je 7 ekipa sa preko 70 učesnika iz lokalnih romskih zajednica sa područja Tuzle i Kiseljaka.

Vahid Beganović, predsjednik Kluba i organizator turnira, izrazio je veliku zahvalnost ekipama na odazivu, koje su na taj način, kako je rekao, dale veliki doprinos da se kroz sport i druženje zajednički bore protiv diskriminacije i rasizma.

“Na današnji dan želio bih poslati jasnu poruku svim mladim Romima, a to je da nastoje da se obrazuju, da se aktiviraju u sportu, jer uključivanjem u sport, smanjujemo diskriminaciju i rasizam i postajemo jednaki sa drugima”, rekao je Beganović.

Prvu nagradu za najbolju ekipu na turniru, dobila je upravo ekipa Kluba Mladih Roma. Za najboljeg igrača na turniru, proglašen je Emir Mujić, a za najboljeg strijelca Almedin Šečić koji je postigao 15 golova. Najbolji golman na turniru bio je Avdo Mujić.

“Za mene je ovaj dan ispunjen srećom i zadovoljstvom što sam imao priliku učeštovati na nogometnom turniru te pokazati svoj talenat. Nagrada za najboljeg strijelca mi je manje-više važna, važno mi je da su moji prijatelji shvatili važnost današnjeg velikog dana za sve nas Rome – 8. april Svjetski dan Roma. Ja se nadam da ćemo u budoćnosti imati još mnogo ovakvih događaja u našoj zajendici, gdje ćemo kroz druženje i sport rušiti prepreke među mladima”, rekao je Almedin Šečić najbolji strijelac na turniru.

Jedan od učesnika turnira, Emir Sprečak, kazao je da je za neke Svjetski dan Roma možda običan radni dan, ali ne i za njegove prijatelje Rome, za koje je poseban.

“Iz jednog malog mjesta, Kiseljak pored Tuzle, poslana je poruka da rasizam i diskriminacija nisu potrebni ovom svijetu i da smo svi jednaki, bez obzira na vjeru, naciju i boju kože. Današnji dan je dan kada svi trebaju da pokažu poštovanje, ljubav i dostojanstvo” rekao je Sprečak.

(portal-udar.net)