Uklanja se neprimjereni naziv: “Ciganski moljac” dobija novo ime

Stručnjaci za insekte sada razmatraju nova imena koja bi mogla biti vezana za sposobnost insekata da oštećuju šume

481

Američko vodeće udruženje za identifikaciju insekata odlučilo je promijeniti ime Ciganskog moljca.

Mnogi Romi ovaj naziv smatraju neprihvatljivim i uvredljivim.

Entomološko društvo (ESA), koje je do sad uklanjalo samo imena koja nisu naučno tačna, sada briše ime štetočine koja uništava drveće, zajedno s imenom malo poznatog „Ciganskog mrava“.

„To je etnička ljaga, a osim toga, niko ne želi biti povezan sa štetočinom. Ako se ljudi osjećaju pogođenim zbog načina na koji nešto nazivamo, taj naziv je onda neprihvatljiv“, rekla je predsjednica društva Michelle Smith.

Ova vrsta moljca živi u šumovitim područjima u istočnom i srednjem dijelu SAD-a, a uništi ogromne količine lišća, pojasnila je entomologinja sa Univerziteta Illinois, May Berenbaum.

Moljac Lymantria dispar i mrav Aphaenogaster araneoides dobili su nazive “ciganski” jer larve moljca mogu putovati zrakom kilometrima, a mravi imaju više mravinjaka i mijenjaju mjesto u kojem se nalaze, ali ni u jednom ne ostaju trajno.

Stručnjaci za insekte sada razmatraju nova imena koja bi mogla biti vezana za sposobnost insekata da oštećuju šume.

Promjena imena dio je nove inicijative Društva koja se odnosi na prihvatanje prijedloga o uobičajenim imenima koja bi se trebala promijeniti, kako bi se “osiguralo da imena insekata nisu diskriminirajuća ni uvredljiva, te da odražavaju prirodu insekta”, saopćili su iz ESA.

(Portal Udar)