Umjesto u školi, djeca iz Velike aleje uglavnom na ulici

1346
Foto: Udar

Fondacija Schüler Helfen Leben (SHL) danas je održala radionicu u romskom naselju u Velikoj aleji na Ilidži u sklopu projekta „Olovka DA, Ulica NE“.

U neformalnom naselju živi osam porodica i preko 30 djece, koji uglavnom žive u lošim i nehigijenskim uslovima. Djeca iz ovog naselja ne pohađaju školu i uglavnom se bave prosjačenjem.

Radionica je bila fokusirana na rad sa roditeljima i djecom koja se bave prosjačenjem i koja su socijalno isključena iz svih društvenih dešavanja. Nepismena, neinformisana o sistemu obrazovanja, nemaju socijalnu niti zdravstvenu zaštitu, a pritom žive u jako lošim i nehigijenskim uslovima.

Mladi volonteri i volonterke su u razgovoru sa roditeljima ukazali na bitnost obrazovanja, koji je uslov za izlazak iz začaranog kruga siromaštva.

Kroz rad sa djecom i roditeljima pružena je psiho-socijalna podrška, s ciljem ukazivanja na potrebu usvajanja higijenskih navika, kako bi pripremili djecu za upis i uključivanje u školski sistem i na taj način prevenirali boravak djece na ulici, koja se bave prosjačenjem.

„Ovoj djeci i jedna radionica mnogo znači. Projekt je počeo prvog juna ove godine i trajat će do kraja septembra. Naravno, projekt podržava SHL, a sa djecom imamo radionice dva puta u toku sedmice. Također, moram naglasit da pomaka ima, jer smo stekli povjerenje kako kod djece, tako i kod roditelja i to nam mnogo znači. Djeca pokazuju interes i žele da se upišu u školu, ali nažalost, zbog uslova u kakvim trenutno jesu, ne mogu prisustvovati nastavi“, rekao je Gazmend Januzi, volonter na projektu.

Gazmend je dodao da svi koji su uključeni u porjekt, daju sve od sebe da pomognu ovim porodicama.

Na kraju razgovora, on je poručio da je potrebno da se svi uključe u rješavanje ovog problema, jer jedna osoba, jedan projekat, ili jedna institucija, nije u stanju riješiti problem kakav godinama postoji u ovom naselju.

(portal-udar.net)