Umro Nazif Mujić, dobitnik jedne od najvećih evropskih filmskih nagrada

2045

Nazif Mujić, dobitnik Srebrnog medvjeda za najbolju mušku ulogu na Filmskom festivalu u Berlinu 2013. godine u filmu “Epizoda u životu berača željeza” reditelja Danisa Tanovića, preminuo je jutros u Tuzli. Mujić je već više godina imao zdravstvene komplikacije od dijabetisa.

Kako je medijima izjavio Mehmed Mujić, dugogodišji romski aktivista i stručni saradnik za pitanja Roma u Tuzlanskom kantonu, datum sahrane biće poznat naknadno. „Već sutra nastojaću aktivirati sve da pomognu porodici za troškove ukopa. Pozivam sve humane ljude da se povodom sahrane pomogne porodici“, rekao je Mehmed Mujić za portal tuzlanski.ba

Nazif Mujić, se, nakon dobijanja nagrade, ponovo vratio u centar medijske pažnje 2016. godine kada je zbog teškog ekonomskog stanja prodao Srebrenog medvjeda za za 4.000 eura.

“Prodao sam ga za 4.000 eura jednom čovjeku iz Srebrenika. Ponudu sam imao i od reditelja Emira Kusturice koji mi je nudio hiljadu eura više, međutim on se na mojim vratima pojavio pola sata nakon što sam završio sa prodajom. Ovo sam, vjerujte mi, morao učiniti. Moja djeca nisu imala šta da jedu i to me najviše boljelo”, kazao je tada za Klix Mujić.

Film “Epizoda u životu berača željeza” nastao je prema istinitoj priči koju je supruga Nazifa Mujića Senada Alimanović proživjela prije sedam godina, a kada joj ljekari nisu željeli pomoći i tako joj ugrozili život jer nije imala zdravstvenu knjižicu.