UNFPA – Milioni djevojčica širom svijeta podvrgnute štetnim praksama

Zemlje koje su ratificirale međunarodne sporazume, kao što je Konvencija o pravima djeteta, imaju obavezu da zaustave štetne prakse. Mnoge zemlje su odgovorile putem zakona, ali sami zakoni nisu dovoljni

966

Potrebno je hitno, ubrzano djelovanje da bi se zaustavila praksa ženskog obrezivanja, sklapanja dječijih brakova i sve druge prakse koje su štetne za punoljetne ženske osobe i maloljetnice, navodi se u novom izvještaju pod nazivom Stanje svjetskog stanovništva u 2020. godini, koji je Agencija UN-za seksualno i reproduktivno zdravlje (UNFPA) objavila danas.

Svake godine su milioni djevojčica širom svijeta podvrgnuti praksama koje su po njih štetne i fizički i emocionalno, uz potpuno znanje i pristanak njihovih porodica, prijatelja i zajednica.

U istočnoj Evropi i centralnoj Aziji dječiji brakovi su generalno protuzakoniti i u opadanju, ali bez obzira takva praksa je još uvijek rasprostranjena u određenim dijelovima regije (u nekim zemljama je do 15 posto žena sklopilo brak prije navršene osamnaeste godine života, a u nekim zajednicama jedna od dvije žene je ušla u brak u dječijoj dobi).

Sklonost prema sinovima je također uobičajena u regiji istočne Evrope i centralne Azije, što u nekim dijelovima južnog Kavkaza i jugoistočne Evrope dovodi do ogromnog disbalansa u omjeru spolova pri rođenju, s obzirom na to da se rađa puno više muške nego ženske djece.

Zemlje koje su ratificirale međunarodne sporazume, kao što je Konvencija o pravima djeteta, imaju obavezu da zaustave štetne prakse. Mnoge zemlje su odgovorile putem zakona, ali sami zakoni nisu dovoljni.

Prema izvještaju UNFPA, desetljećima dugo iskustvo i istraživanja pokazuju da pristupi od baze prema vrhu, koji dolaze s lokalnog nivoa, donose bolje promjene.

Ove štetne prakse imaju jedan zajednički korijenski uzrok: rasprostranjeno i uporno potcjenjivanje ženske djece i odraslih žena – izjavila je regionalna direktorica UNFPA za istočnu Evropu i centralnu Aziju Alanna Armitage.

Ali, dodala je, uviđamo promjene u društvenim normama koje se sada kreću u ispravnom smjeru i vidimo pravu šansu da kroz zajedničko djelovanje – organa vlasti, civilnog društva, influensera i uzora – prakse koje su štetne za mlade ženske osobe ostavimo iza sebe.

U narednih 10 godina je moguće zaustaviti praksu sklapanja dječijih brakova i ženskog obrezivanja širom svijeta kroz veća nastojanja da se djevojčicama omogući duže školovanje i da se podučavaju životnim vještinama te da se odrasli i maloljetni muškarci uključe u društvene promjene.

Prema izvještaju, ove dvije štetne prakse kao i patnje, prema procjenama, 84 miliona djevojčica i djevojaka bi se zaustavile investicijama u ukupnom iznosu od 3,4 milijarde USD godišnje, do kraja 2030. godine.

Iako je postignut određeni napredak u zaustavljaju određenih štetnih praksi širom svijeta, pandemija bolesti COVID-19 prijeti da poništi sve što je do sada postignuto, saopćeno je iz UNFPA BiH.

Nedavno provedena analiza je otkrila da ukoliko se usluge ne budu pružale i programi ostanu zatvoreni šest mjeseci, od danas pa do 2030. godine dodatnih 13 miliona djevojčica može biti prisiljeno na sklapanje braka i još 2 miliona može biti podvrgnuto ženskom obrezivanju.

Pandemija može povećati rizik od prisilnih dječijih brakova kao strategije smanjenja ekonomskog opterećenja porodica. A restriktivne mjere, zatvorene škole i ograničenje kretanja prekidaju rutine i sisteme podrške adolescenticama.

Pandemija dovodi veći broj djevojčica u stanje rizika i prijeti potkopavanjem napretka koji smo do sada ostvarili. Moramo udvostručiti nastojanja kako bismo osigurali da su djevojčice širom svijeta u mogućnosti uživati u svojim pravima i napraviti izbor za svoj život i svoje tijelo – zaključila je Armitage.

(FENA)