UNICEF: Smrtnost novorođenčadi tri puta veća među romskom populacijom

468
Foto: UNICEF Facebook

Sarajevska Vijećnica i Stari most u Mostaru večeras su osvijetljeni plavom bojom čime je simbolično obilježen Međunarodni dan djeteta. Plavom bojom osvijetljeni su i vodopad u Jajcu i Banski Dvori u Banjoj Luci. Ovim je obilježeno i 75 godina postojanja agencije za zaštitu prava djece Ujedinjenih nacija (UNICEF).

U UNICEF-u napominju da 20 posto stanovništva Bosne i Hercegovine čine djeca, od kojih jedna trećina njih živi u siromaštvu. Djeca koja žive u siromaštvu često su isključena iz predškolskog i školskog obrazovanja, uskraćena im je zdravstvena zaštita i suočavaju se s problemima neuhranjenosti.

Procjena ove UN-ove agencije je da 6,5 posto djece od dvije do devet godina u Bosni i Hercegovini imaju neku vrstu invaliditeta i predstavljaju jednu od najmarginalizovanijih grupa u društvu.

Posebno su ugrožena romska djeca – 80 posto njih živi ispod granice siromaštva. Smrtnost novorođenčadi je tri puta veća među romskom populacijom. Jedna trećina djece iz ove populacije ne pohađa osnovnu školu i samo četiri posto ih je vakcinisano, piše klix.ba.