Uoči utakmice između Papine momčadi i Svjetske romske organizacije: Udarac diskriminaciji

583
Papa Franjo i momčad Svjetske romske organizacije

Sutra će se u italijanskom sportskom klubu Lazio u Rimu odigrati utakmica između Svjetske romske organizacije sa sjedištem u Hrvatskoj i Papine momčadi – “Fratelli tutti”. Ova utakmica će poslati poruku o borbi protiv predrasuda i diskriminacije manjina.

Papa je u svom obraćanju istakao da igraju jedni s drugima, a ne jedni protiv drugih.

Papinu momčad – Fratelli tutti, čini nekoliko članova švicarske garde, sveštenika, vatikanskih zaposlenika i njihove djece. Uz njih, momčad čine i mladi nogometaš s Downovim sindromom, koji je sudionik Special Olympics te troje migranata.

Obraćajući se romskoj zajednici koja čini momčad Svjetske romske organizacije na čelu s predsjednikom udruženja Totijem Dedićem, Papa je kazao kako dobro poznaje njihovu priču, stvarnost, njihove strahove i njihove nade. Stoga, rekao je Papa, rado potiče projekat „Fudbal bez isključivanja“ koju promoviše Rimska biskupija.

Naime, utakmicom u nedjelju prikupljena sredstva bit će namijenjena za projekat koji ima za cilj potaknuti uključivanje Roma i najugroženijih.

Papa se osvrnuo i na nedavnu posjetu Slovačkoj, kada je obišao i romsku zajednicu u Luniku. Tada, spomenuo je Papa, je pozvao na prelazak iz predrasuda u dijalog, od zatvaranja u integraciju. Kako je kazao, previše puta su upravo oni bili predmeti predrasuda, diskriminirajućih stereotipa i klevetničkih riječi i gesta.

Iz tog razloga, naglasio je Papa, sportski događaj u kojem će sudjelovati Romi ima veliko značenje: pokazuje kako je put do mirnog suživota integracija. A osnova je obrazovanje djece.

„Dragi prijatelji Romi, znam da u Hrvatskoj pokrećete mnoge sportske inicijative uključivanja kako biste pomogli međusobnom poznavanju i prijateljstvu. To je znak nade, zato što se veliki dječji snovi ne mogu ograničiti našim barijerama. Djeca, sva djeca, imaju pravo zajedno odrastati, bez prepreka i bez diskriminacije. A sport je mjesto susreta i jednakosti te može graditi zajednice mostovima prijateljstva“, kazao je Papa Franjo.

Historijski trenutak

Predsjednik Svjetske romske organizacije Toti Dedić je naglasio zahvalnost svim ljudima koji su im pomogli kako bi danas mogli biti u Vatikanu i igrati sutrašnju utakmicu koja puno znači, te podijelio kako je već dugo u pripremi ta velika Papina želja, koju je on nazvao “historijskim trenutkom“. Dodao je i kako su za vrijeme audijencije dali dres papi Franji te da je postao ambasador Svjetske romske organizacije.

Jedan od nogometaša momčadi Svjetske romske organizacije, Đemal Osmanović, rekao je kako je ugodno bio iznenađen na audijenciji s Papom.

“Ovo je za nas velika stvar. Ne mogu vjerovati da sam ustvari bio ovdje. Ovo mi je stvarno bila velika želja“, kazao je.

Ovo je prva fudbalska utakmica emitovana na vatikanskim medijima, a počinje u 14.30. Biće emitovana putem stranice Vatican news.