Uručene školarine učenicima romske nacionalnosti, pomoć dobile i višečlane porodice

831

Učenici iz porodica romske nacionalnosti iz Starog Grada, kao i učenici iz višečlanih porodica dobili su danas školarine Općine Stari Grad koje im je uručio načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

Abazi Arun, Hamdija, Nahija i Sali Nafija učenici su OŠ “Vrhbosna“ na Mošćanici. Idu u treći, četvrti i šesti razred i dobri su učenici, ali svaki početak školske godine za njih je težak i obično pomoć zatraže od svoje škole. 

Ove godine bit će mnogo lakše. Školarine koje su im uručene koristiće im za knjige, školski pribor, odjeću i druge stvari.

Željeli smo pomoći našim građanima pred početak nove školske godine, i osigurali smo dodatna sredstva za školarine. Želimo da se djeca normalno i bez problema opreme za početak škole i vjerujem da će im ovo dobro doći. Važno je da djeca romske nacionalnosti budu uključena u obrazovne procese i da im osiguramo uslove za to – kazao je Hadžibajrić.

Pomoć su dobile i višečlane porodice čija djeca su učenici osnovnih i srednjih škola, te studenti.

-Djeca su najveće blago, ali u današnjim uslovima porodicama koje imaju više učenika sve je teže da im osiguraju sve za školu. Mi imamo porodice sa sedmero djece, kao što je porodica Bučo, a posebno me raduje što su ta djeca jako dobri učenici, i mi ćemo im pomoći da ih školuju – kazao je Hadžibajrić.

Zehra Bučo ima dvadeset godina i studentica je Filozofskog fakulteta koja ispite polaže najboljim ocjenama, a uz to pomaže roditeljima u brizi za mlađu braću i sestre. Muhamed ima 18 godina, blizanci Emina i Ahmed 17, Sumeja 12, Fatima šest i najmlađi Ali tri godine. U porodici je zaposlena samo majka, a otac je nakon teške saobraćajne nesreće proglašen nesposobnim za rad, te se bavi zemljoradnjom. 

Ova pomoć mnogo znači našoj devetočlanoj porodici za kupovinu školskog pribora i za plaćanje školarine. Školovanje je velika, ali uvijek isplativa investicija. Izuzetno nam znači podrška lokalne zajednice i zbog toga veliko hvala načelniku Hadžibajriću i njegovoj administraciji –  kazalaje najstarija Zehra.

Alija Korjenić, samohrani je otac dvije djevojčice od osam i deset godina, te dva dječaka od šest i dvije godine. Ines, Alejna i Adi su učenici OŠ “Hamdija Kreševljaković“ i raduju se što će im nova školska godina početi uz nove ruksake, pribor, odjeću…

Sredstava nikada dosta i pomoć je uvijek dobrodošla. Novac ćemo utrošiti za nabavku školskog materijala, odjeće i obuće za novu školsku godinu – kazao je Korjenić.

Ove porodice neće biti zaboravljene ni ubuduće, te će nadležna služba u skorije vrijeme organizovati posjetu porodicama u stanju socijalne potrebe i pomoći im u osiguravanju osnovnih uslova za život, kazali iz Općine Stari Grad.

(portal-udar.net)