Uskoro i zvanično formiranje Balkanske ženske romske mreže

Cilj Regionalnog sastanka je bio uspostava regionalne saradnje između predstavnica/ članica ženskih romskih mreža i organizacija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Srbije, Republike Hrvatska,Kosova, I Republike Severna Makedonija, kao  i gošćama iz Albanije

659
Foto: Udar

Da su na dobrom putu da uskoro i zvanično formiraju mrežu Romkinja, poručeno je nakon sastanka Balkanske ženske romske mreže, koji je održan u Nišu. Pod parolom “Snažnije zajedno u Nišu”  članice iz zemalja regiona definisale su zajedničke ciljeve.

Cilj Regionalnog sastanka je bio uspostava regionalne saradnje između predstavnica/ članica ženskih romskih mreža i organizacija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Srbije, Republike Hrvatska,Kosova, I Republike Severna Makedonija, kao  i gošćama iz Albanije.

Na regionalnom sastanku  razgovarale smo o uspostavljanju strukture Balkanske mreže romkinja, kodeksu  i platformi, definisanju uzroka trenutne situacije i pružanje preporuka za unapređenje, kao I ličnom razvoju aktivistkinja – navodi osnivačica “Osvita” Ana Saćipović.

Regionalni sastanak je bio jedna od aktivnosti unutar trogodišnjeg regionalnog projekta “Aktivna inkluzija i prava Romkinja u zapadnom Balkanu FAIR III” koji provodi CARE International Balkans u partnerstvu sa predstavnicama nacionalnih mreža Romkinja.

(Portal Udar)