Uskoro nova zgrada za Rome u Kaknju

2194
Naselje Varda (Foto: Udar/arhiva)

U Kaknju, u naselju Varda počele su pripreme za izgradnju nove zgrade za socijalno ugrožene porodice Roma.

Na lokalitetu iznad objekta “Elektro Kakanj”, stručne službe općine Kakanj primopredajom cjelokupne dokumentacije uvele su u posao izvođače radova na izgradnji šeste po redu zgrade socijalnog stanovanja, koja će imati šest stambenih jedinica u kojima će biti smještene socijalno ugrožene porodice Roma.

Prema riječima koordinatora gradnje tih objekata Međida Bajrića prvi pripremni i zemljani radovi početi će kada  vremenski uslovi budu omogućili nesmetano odvijanje planiranih zadataka.

Radi se o zajedničkom programu društvene zaštite ugroženih porodica koji finansiraju Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, švicarski “Caritas” i Općina Kakanj.

Sve građevinske radove na novoj stambenoj zgradi, čija je ukupna vrijednost 278.937 KM, izvoditi će firma “GTR Mostar”, a rok za izgradnju i završetak radova je 120 dana, tako da će šest stambeno ugroženih romskih porodica iz Kaknja narednu jesen dočekati u novim stanovima.

Općina Kakanj sa više partnerskih organizacija već nekoliko godina realizira program stanovanja za socijalno ugrožene romske porodice u toj lokalnoj zajednici.

Značajna donatorska novčana sredstva koja su došla u Kakanj su rezultat ozbiljnog pristupa općinske administracije rješavanju problema stanovanja u naselju Varda u kojem žive Romi, te nastojanja da se ova lokacija urbanizira i uredi, što su donatori prepoznali, te u konačnici uvrstili Kakanj među općine u kojima će graditi stambene jedinice za Rome.

Izgradnja novih objekata za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih porodica Roma rezultira stvaranjem uslova za rušenje bespravno izgrađenih i neuslovnih objekata u naselju Varda. U proteklom periodu uklonjeno je nekoliko ovakvih objekata.

Decenijama niko nikad nije ni pokušao rješavati problem bespravne gradnje, niti problem stambenog zbrinjavanja Roma i općenito problem uređenja dijela naselja Varda u kojem žive Romi.

(portal-udar.net)