Uskoro preseljenje romskog naselja na Jevrejskom groblju u Nišu

Iako je odlukom Vlade Srbije još 2007. godine utvrđeno kao znamenito mesto, Jevrejskom groblju u Nišu ne može se prići. Kompleks obuhvata 32 ara, a trećinu površine zaklanja naselje koje je na tom mestu niklo pre više od 50 godina

1396
Naselje Jevrejsko groblje (Foto TV BelleAmie portal)

Romsko naselje na Jevrejskom groblju biće uskoro raseljeno, jer je potrebno porodicama obezbediti bolje uslove za život, istakla je gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski. Sotirovski nije tačno precizirala datum, ali je rekla da se intenzivno radi na rešavanju ovog problema.

Više od sto romskih porodica koje decenijama žive na Jevrejskom groblju u Nišu biće uskoro raseljene, najavila je gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski. Objašnjava da se ovaj problem ne može brzo rešiti i da je potrebno vreme, ali da je važno da se ovim ljudima obezbede bolji uslovi za život.

Iako je odlukom Vlade Srbije još 2007. godine utvrđeno kao znamenito mesto, Jevrejskom groblju u Nišu ne može se prići. Kompleks obuhvata 32 ara, a trećinu površine zaklanja naselje koje je na tom mestu niklo pre više od 50 godina. Kuće od kartona podignute iznad grobova Jevreja koji su nekada živeli u Nišu, vremenom su zamenjene objektima od čvrstog materijala. Uništavanje se zatim nastavilo podizanjem fabričkih hala, ugostiteljskih objekata i stovarišta u neposrednoj blizini.

Na Jevrejskom groblju evidentirano je oko 1100 sačuvanih spomenika, a pretpostavka je da je staro više od 250 godina. Danas na jevrejskom groblju u Nišu živi preko 800 ljudi. Sahrane su ovde zabranjene 1965. godine. Naselje nije legalizovano iako ima struju, vodu i kanalizaciju.

(Portal Udar)